Deel dit artikel
-

IBM en Microsoft voeren Fortune e-50 aan

Het Amerikaanse zakenblad Fortune heeft voor het eerst de e50 lijst gepubliceerd. Het is een lijst met de 50 grootste e-businesses ter wereld, en komt voort uit de al jaren bestaande Fortune 500.

Een duidelijke koploper op de lijst is niet aan te wijzen, aangezien Fortune de bedrijven heeft ondergebracht in vier categorieen.

Onder het kopje 'e-companies' is America Online de grote koploper, voor Internetbroker Charles Schwab en allesverkoper Amazon.com. De volgorde op de lijst is bepaald naar grootte van omzet.

Bij de service en softwarebedrijven is Microsoft eenzaam lijstaanvoerder, met een jaaromzet van 19,7 miljard dollar. Nummer twee is Oracle, met minder dan de helft omzet.

De twee andere categorieen zijn hardware bedrijven en telecommunicatie, met de respectievelijke koplopers IBM en AT&T. De hoogste omzet op de lijst komt op naam van IBM; 87,4 miljard dollar.

Fortune excuseert zich voor de indeling: IBM staat weliswaar bij de hardware bedrijven, maar de meeste omzet haalt de grote blauwe uit haar consultancy. Ook een bedrijf als Cisco, vijfde bij de hardwarebedrijven, zou in elk rijtje kunnen staan; Zij verkopen per dag voor 32 miljoen dollar via het web, waarmee het Amazon.com ver overklast.

Fortune waarschuwt ook voor grote veranderingen in haar lijst. Volgens het blad heeft het Internet al een flinke revolutie veroorzaakt in de zakelijke wereld, maar dat is nog niks bij wat er komen gaat. Er is inmiddels een constante stroom van veelbelovende beursgaande bedrijven en nieuwe technologieen, waarvan we de impact nog niet kunnen inschatten, zullen de wereld veroveren. Om die reden zal de lijst iedere drie maanden ververst worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond