Deel dit artikel
-

IBM ingeschakeld voor online filmdistributie

update Movielink.com, de site waar filmmaatschappijen tegen betaling films voor downloaden aanbieden, heeft een overeenkomst gesloten met IBM, dat de technologie zal leveren voor het verspreiden van de beelden. Naar verwachting gaat Movielink eind dit jaar van start. De concurrentie is er al, vorige maand startte MovieFlix.com met betaalde downloads en CinemaNow.com meldt dat het samenwerkt met Warner Brothers.

Financiële details van de overeenkomst tussen IBM en Movielink.com zijn niet prijsgegeven. Een woordvoerder van Movielink meldde Reuters dat de overeenkomst voor drie jaar geldt en vertelde eveneens dat Movielink in het vierde kwartaal van start zal gaan. IBM zal verantwoordelijk worden voor opslag van het filmmateriaal en de verspreiding ervan. Naar verwachting zal voor de beveiliging nog een andere partij ingeschakeld worden, volgens Cnet naar alle waarschijnlijkheid het bedrijf Macrovision.

Twee jaar geleden werd al een blauwdruk gemaakt voor Movielink, waarvoor de eerste aankondiging een jaar geleden werd gedaan. Movielink is een joint-venture opgezet door Metro-Goldwyn-Mayer, Paramount Pictures (Viacom), Sony Pictures Entertainment, Universal Pictures en Warner Brothers. Doel is om internetters tegen betaling films aan te bieden voor downloaden, dit om toestanden zoals in de muziekwereld te voorkomen.

Het schrikbeeld van filmmaatschappijen werd niet geheel uitgebannen, via KaZaA downloadt menigeen films via internet. Onderzoeksbureau Viant concludeerde in mei dit jaar dat er dagelijks tussen de 400 en 600 duizend films illegaal worden gedownload, onder meer via FastTrack (KaZaA), Usenet en IRC. Ook in een ander opzicht valt er een parallel te trekken met de muziekindustrie. Gelijk de door de platenmaatschappijen opgezette sites Pressplay en MusicNet is ook Movielink vooralsnog alleen toegankelijk voor internetters in de Verenigde Staten.

Movielink wordt nog onderzocht door de Amerikaanse overheid, vanwege mogelijk risico van prijsafspraken en concurrentievervalsing. Ondertussen is er al wel een concurrent opgestaan in de vorm van MovieFlix.com , dat in augustus een betaalde dienst lanceerde. Voor 4,95 dollar per maand krijgen abonnees de beschikking over trailers, interviews met regisseurs en in totaal vijfhonderd films. Movieflix.com biedt ook gratis toegang tot allerlei filmmateriaal. Het fungeerde tot op heden met name als tussenhandelaar (syndicatie), waarbij afnemers onder meer NBC, Realnetworks en Yahoo waren. Movieflix.com zegt de opbrengst van de abonnementen te delen met de filmmaatschappijen.

Bijna gelijktijdig met het bekendmaken van de overeenkomst tussen IBM en Movielink.com meldde CinemaNow.com dat het samenwerkt met Warner Brothers. Titels van de filmmaatschappij worden beschikbaar voor downloaden via de site, een 'blockbuster' als Harry Potter gaat 3,99 dollar kosten, andere films 2,99 dollar. CinemaNow.com is opgezet door een onafhankelijke filmmaatschappij, Lions Gate Entertainment, en bood tot op heden met name films aan van kleine onafhankelijke filmmaatschappijen. CinemaNow.com claimt een miljoen leden te hebben.

Deel dit bericht

1 Reacties

Sebastiaan

De Telegraaf had deze week een positief bericht over CinemaNow.com, alwaar je voor een paar euro hete films zou kunnen downloaden. Als voorbeeld geven zij Harry Potter. Mijn ervaring is echter dat er alleen maar rare B-films op staan. De top 10 is een mengelmoes van bizarre horror en filmschool-comedies. Een miljoen leden lijkt mij niet echt veel, vooral niet als mijn bij het downloaden ingegeven e-mailadres ook mee telt als lid. De gemiddelde Block-Buster heeft meer actieve leden en heel wat meer films in de collectie. Ik wacht met spanning af en blijf proberen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond