Deel dit artikel
-

ICT-budgetten in de zorg stijgen

Waar in de meest sectoren op ICT-uitgaven wordt bezuinigd, daar stijgen de ICT-budgetten in de meeste zorginstellingen. Die worden vooral besteed aan systemen die primaire zorgprocessen moeten ondersteunen. Tegelijk lijkt binnen instellingen de relatie tussen zorgmanagers en ICT-managers te verslechteren. Dat blijkt uit een enquête van de tijdschriften ICTZorg en ZorgVisie.

Acht van de tien ondervraagden stellen dat hun ICT-budgetten de komende drie jaar gaan stijgen. De onderzoekers noemen dit opvallend, omdat momenteel in de meeste sectoren juist op de ICT-uitgaven wordt bezuinigd. Het grootste deel van het budget wordt volgens de enquête – die dinsdag werd gepresenteerd op de Automatiseringsdag in Papendal – de komende tijd besteed aan systemen ter ondersteuning van de primaire zorgprocessen.

Tegelijk komt uit de enquête, uitgevoerd door Customer View in opdracht van de tijdschriften ICTZorg en ZorgVisie naar voren dat de relatie tussen zorgmanagers en ICT-managers aan het verslechteren is. De onderzoekers suggeren "strijd en verwarring tussen lijn-en ICT-mangement rond de inzet van ICT-middelen".

Ook is onder de respondenten veel onvrede over het gebrek aan gemeenschappelijke visie op de inzet van ICT in de zorg. Door dit gebrek aan visie en de verslechterende relatie tussen zorg- en ICT-managers kunnen ICT-budgetten ondoelmatig en versnipperd worden besteed, en de "inzet van ICT in de zorg uitmonden in een deceptie", zo concluderen de onderzoekers.

Begin dit jaar bleek uit een artikel in Emerce dat de gezondszorg momenteel slechts 1,7 procent van het totale budget aan ICT besteedt, waar dat in het bedrijfsleven gemiddeld op 8,2 procent ligt. Ook toen al werd duidelijk dat noch de overheid noch de sector zelf bij machte lijken te komen tot een regie. Die moet duidelijk aangeven hoe met ICT en internet efficiënter en doelmatiger en tegen minder kosten kan worden gewerkt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond