Deel dit artikel
-

Ieren krijgen ook Rabodirect

De Rabobank heeft onder de naam Rabodirect als eerste Nederlandse bank een internetbank in Ierland geopend. Ierse klanten kunnen er een spaarrekening openen, beleggingsfondsen kopen en op termijn ook andere financiële producten afnemen. De belangrijkste reden dat voor Ierland is gekozen is volgens woordvoerder Ernst Moeksis dat Rabobank denkt dat het met Ierland een gat in de markt heeft ontdekt. Zo zijn er nog maar nauwelijks buitenlandse banken actief.

Andere redenen zijn de groeiende Ierse economie en het toenemend internetgebruik (vooral het toenemende breedbandgebruik) voor de lancering van een internetbank in Ierland. “We hebben heel wat jaren ervaring met Rabodirect. Die ervaringen willen we nu gaan kapitaliseren,” zegt Moeksis. Wat verder meespeelt is dat veel Ieren vanaf volgend jaar een forse premie uitgekeerd op hun vrijvallende spaartegoeden van de overheid krijgen uitgekeerd, aldus Moeksis. Ook zij vormen een belangrijke toekomstige doelgroep voor Rabodirect.

Mocht het Rabodirect-concept aanslaan in Ierland dan gaat Rabobank het ook exporteren naar andere landen. Dat zal zowel binnen als buiten Europa gebeuren. Welke landen Rabo op het vizier heeft wil Moeksis niet vertellen omdat hij de concurrentie niet wijzer wil maken. De Rabobank lijkt zich daarmee ook in het buitenland nadrukkelijker als internetbank te willen gaan manifesteren – net als ING dat met ING Direct doet.

In Ierland is de Rabobank al vele jaren actief als zakenbank. Via de overname van ACCBank, begin 2002, richt de Rabobank zich daar op vermogende particulieren en het midden- en kleinbedrijf. Rabodirect is een aanvulling op de bestaande bancaire diensten van ACCBank, voor klanten die hun bankzaken on-line willen regelen, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Met de lancering van Rabodirect gaat de Rabobank de concurrentie aan met de traditionele banken die een lage spaarrente uitkeren. De internetbank biedt Ierse spaarders een aantrekkelijke rente van 3 procent. De grote Ierse banken hanteren een tarief van minder dan 1 procent. De hogere rentevergoeding van Rabodirect is mogelijk vanwege het ontbreken van hoge overheadkosten.

Rabodirect heeft een klein kantoor met 12 medewerkers in Dublin en maakt gebruik van de infrastructuur en ervaring die de Rabobank de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld voor het internetbankieren in Nederland en België. De Rabobank is met 1,9 miljoen actieve klanten de grootste internetbank in Europa.

Ralf Dekker, lid van de directie van Rabobank International en verantwoordelijk voor dit initiatief: “Deze lancering past in onze strategie om internetbanken op te zetten als aanvulling op ons bestaande netwerk in het buitenland. Daarnaast hebben we in België eind 2002 een internetbank geopend. Inmiddels is deze internetbank uitgegroeid tot de grootste on-line concurrent van de klassieke banken in België en telt nu ruim 36 duizend klanten, met een totaal spaarsaldo van 950 miljoen euro.”

Rabodirect wil zich van de gevestigde grootbanken in Ierland onderscheiden met een prikkelende reclamecampagne onder de titel ’Life is more interesting when you are direct. Rabodirect, the straight talking online bank’. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Ierse consumenten zich ergeren aan het gebrek aan duidelijkheid en directheid in het Ierse bankwezen. Verder appelleert het campagnethema aan het imago van Nederlanders in het buitenland, waarbij directheid vaak wordt genoemd, aldus de Rabobank.

Op een totale bevolking van 4 miljoen mensen telt Ierland nu 1,2 miljoen internetgebruikers. Hiervan bankiert 26 procent via internet en deed 44 procent recent aankopen op het web.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond