Deel dit artikel
-

Ierland wil af van belastingtrucs internetbedrijven

Ierland gaat belastingconstructies waarmee internationale internetbedrijven miljoenen besparen opheffen. Volgens The Wall Street Journal zal de Ierse regering dat morgen bekend maken.

Zogenoemde Double Irish Dutch Sandwich constructies werken als volgt: het Amerikaanse moederbedrijf verkoopt zijn internationale rechten aan een dochter in Ierland die formeel is ingeschreven op belastingparadijzen als Bermuda. Het Ierse bedrijf leent deze rechten onder licentie uit aan een Nederlands bedrijf tegen een bepaalde vergoeding. Het Nederlandse bedrijf sublicenseert de rechten aan een tweede Ierse bedrijf dat advertentiecontracten sluit, bijvoorbeeld met buitenlandse ondernemingen.

Google, Facebook en VMWare zijn enkele van de bedrijven die hiervan gebruik maken, maar de Europese Commissie wil dat er een einde aan komt. Onder druk van de EU zou de Ierse regering hebben ingestemd met veranderingen.

Naar verwachting wordt de constructie niet in een keer opgeheven, maar uitgefaseerd, ook al omdat veel Amerikaanse bedrijven hun Europese hoofdkwartier in Ierland hebben en er werkgelegenheid mee is gemoeid.

Deel dit bericht

1 Reacties

Remi van Beekum

Slecht nieuws voor een hoop internetbedrijven. Want ze zitten zo’n beetje allemaal in Dublin met hun Europese hoofdkantoor.

Aan de andere kant ook kansen voor een hoop andere landen. Want als er binnen de EU geen noemenswaardige verschillen in belasting meer zijn, zullen dut soort bedrijven op andere grond gaan kiezen waar ze hun Europese hoofdkantoor vestigen.

Kansen voor Berlijn als innovatieve hoofdstad van Europa. En kansen voor Groningen als IT en internethoofdstad van Nederland (zie IBM en Google). En kansen voor Nederland. Want telkens zien we weer dat Nederland wat betreft adoptie en kennis op internetvlak voor loopt op de meeste Europese landen. En we liggen centraal en zijn gewend om Engels te praten en met veel nationaliteiten te werken.

Dus ik denk dat Nederland goede kansen maakt om één of twee van die internetreuzen binnen te halen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond