Deel dit artikel
-

Ilse in kort geding tegen ANP

update Ilse Media is een kort geding gestart tegen het ANP om te voorkomen dat het afgesloten wordt van nieuwsvoorziening. Dit zegt Ilse-directeur Paul Molenaar tegenover Emerce. Tussen beide partijen is een conflict gerezen over de dienst 'Nu op uw eigen site' , waarmee het mogelijk is de headlines van Nu.nl op de eigen site te plaatsen. Het ANP eist dat Nu.nl met deze dienst stopt, anders wordt de nieuwsvoorziening gestaakt.

Met het kort geding wil Ilse voorkomen dat het ANP zijn dreigement uitvoert en Nu.nl vanaf 31 oktober geen ANP-berichten meer aangeleverd krijgt. Het kort geding dient komende woensdag, aldus Ilse-directeur Paul Molenaar.

Molenaar zegt dat hij "niet echt het gevoel krijgt klant te zijn bij het ANP". De dienst Nu op uw site van Nu.nl wordt al sinds 1999 aangeboden, zegt hij, en tot op heden maakte het ANP geen bezwaar. "Bovendien biedt Sitecast.nl, dat in meerderheid eigendom is van het ANP, precies dezelfde mogelijkheid."

Molenaar zegt dat Nu.nl zich houdt aan de voorwaarden van het contract met het ANP. "We leveren deze dienst binnen de licentievoorwaarden die Nu.nl heeft met het ANP." Hij heeft er "alle vertrouwen in" dat Ilse het kort geding zal winnen.

Asha Narain, adjunct directeur Nieuwe Media bij het ANP, zegt: "We hebben tweemaal een compromisvoorstel aan Nu.nl gedaan." Volgens haar is daar geen overeenstemming over bereikt. Wat die voorstellen inhouden wil ze niet zeggen, in afwachting van de rechtszaak.

Narain geeft toe dat het ANP een ultimatum aan Nu.nl (en daarmee Ilse) heeft gesteld over het stopzetten van de nieuwsleveringen per 31 oktober. "Ze komen hun contractuele verplichtingen niet na." Is het dan verboden volgens het contract om deze headlines op andere sites te laten plaatsen? "Het is onze content. In het contract staat niet dat zoiets mag", reageert Narain. Hoewel ook niet letterlijk in het contract staat dat het verboden is om deze headlines op andere sites te plaatsen, denkt het ANP dat het dit verbod met de overige bepalingen van het contract en de algemene voorwaarden van het persbureau wel hard kan maken.

Onlangs bleek ook dat er een conflict bestond tussen het ANP en Nu.nl over het archief aan nieuwsberichten dat via de site is te raadplegen. Webwereld berichtte hierover. Volgens het ANP mag dit archief hoogstens tot drie maanden terug beschikbaar zijn en hield Nu.nl zich niet aan deze afspraak. Het ANP bleek hierin gelijk te hebben en Nu.nl heeft de zoekmogelijkheid beperkt.

Deel dit bericht

9 Reacties

Ruurd V

Als je ergens energie in stopt, dan groeit het. Ilse is alleen maar negatief bezig. Ga in plaats van rechtzaken houden nou eens iets met Ilse doen om marktaandeel terug te winnen.

Sacha Prins

Ik meen me te herinneren dat dit onderwerp al een keer eerder is aangesneden door ANP. De redactie van NU.nl heeft indertijd besloten _alle_ headlines te redigeren, ten eerste om aan betere headlines te komen, en ten tweede om hiermee het ANP copyright, wat rust op de headlines, te omzeilen. Door eigen headlines te gebruiken werd het opeens eigen nieuwsgaring i.p.v. copyright schending. Als de (alle) headlines nog steeds worden geredigeerd dan denk ik dat ANP weinig grond heeft voor de aantijgingen en zelf in gebreke is indien ze de nieuwsvoorziening stoppen.Het argument van Paul Molenaar dat Sitecast hetzelfde doet is niet zo relevant daar ANP natuurlijk zelf moet weten wat ze met haar eigen content doet, en dat geen enkel argument is voor andere partijen om dat ook dan maar te kunnen doen.

Marian Roeleveld

Dat de heer Molenaar het gevoel heeft 'niet echt klant bij het ANP' te zijn heeft hij mijn inziens volledig aan zichzelf te danken. Het feit dat hij nieuws afneemt bij dit persbureau wil nog niet zeggen dat hij ermee mag doen wat hij wil.Copyright van digitale content is altijd een lastige kwestie, maar ik ben ervan overtuigd dat Nu.nl het ook niet zou accepteren als klanten aan de haal gaan met 'hun' content en zich daarmee buiten de afspraken commercieel verrijken.Wat dat laatste betreft ben ik het helemaal eens met Narain. Drie maal is scheepsrecht. Met andere woorden mijn suggestie is dat het ANP nogmaals Nu.nl voor woensdag een voorstel doet en er samen uitkomen. Het lijkt mij in deze 'slechte' economische tijden goed nieuws voor iedereen. Ik heb alleen maar 1 voorwaarde:Laat het nieuws voor de lezers van Nu.nl wel gratis blijven in tegenstelling tot 'Paypernews' (van de Telegraaf) dat gedoemd is te mislukken. Succes woensdag.

Martin Klerx

Aan Ruurd V: Ik denk dat dit erg belangrijk is voor Ilse. Zoals je misschien weet heeft Nu.nl zijn succes (veel bezoekers) mede te danken aan het feit dat je overal de headlines kunt vinden en zo op hun site terecht komt.

chefren

Als ik het goed begrijp: Ilse/Nu mag tegen betaling wel informatie voor distributie afnemen maar er niet elders zoveel mogelijk voor adverteren. Feitelijk wordt door ANP aan een betalende klant niet toegestaan wat Kranten.com zonder betaling en zonder toestemming wel mocht. Kop plaatsen en van link voorzien. Nu.nl linkt notabene naar eigen site. Ik zie het al voor me, meneer Sony verkoopt een handelaar een TV voor wederverkoop maar verbiedt de handelaar het woord "Sony" of het typenummer van de TV te gebruiken in radio/TV-sportjes, op het web en in advertenties in gedrukte media. ANP lijkt niet in te zien dat content die ze zo wil beschermen, en daar vermoedelijk naar de letter van de wet ook het recht toe heeft, niets op het web heeft te zoeken. Als het webpubliek koppen met links naar op web gepubliceerde ANP content werkelijk wil dan geeft men de links desnoods met nieuws-versies van Kazaa aan elkaar door. Je ziet het op zich overal al per e-mail gebeuren, dat men elkaar links en quotes doorgeeft. Een beetje handige scholier maakt zo een veel efficientere Nieuws-Napster. ANP is niet verplicht de content aan publieke websites te verkopen/verhuren maar moet =als= ze dat doet wel bedenken dat publieke webservers copieen van content actief aan iedereen die er om vraagt in ieder gewenst aantal weggeeft. Iedereen kan er met kop en al naar linken en zal ook linken als het interessant genoeg is. Desnoods alleen prive via een p2p Nieuws-Napster.

Peter de Wit

Aangezien het ANP geen IE rechten heeft op het nieuws zelf, zou zij alleen in uitzonderlijke gevallen een IE inbreuk op de door haar gemaakte bewerking kunnen claimen. Toch kan zelfs dit niet zomaar en zal in veel gevallen op 'problemen' bij de rechter stuiten. Het belang om nieuws vrij van rechten over de wereld te laten circuleren om de wereldburger te informeren gaat nu eenmaal boven het persoonlijk belang. Het zou ook wel een enorme jungle worden als iedereen zomaar IE rechten op nieuws zouden kunnen claimen. Ik ben bang dat het ANP weinig slagkracht in een dergelijke zaak heeft en geen winst zal behalen, of zij moet een contractuele relatie hebben met, in dit geval, Ilse Media, waarin de spelregels tot gebruik zijn bepaald. In ieder geval blijft het voor éénieder die haar producten of rechten 'online' en digitaal gaat aanbieden zaak om zich goed te beschermen tegen 'misbruik' door een goede set 'business rules' mee te geven aan de content op het moment dat deze gedistribueerd wordt. Dit voorkomt zeker een hoop ellende en verzekerd de aanbieder van een betere rechtspositie.

chefren

ANP claimt toch geen rechten op het nieuws zelf? (IE = Industrieel Eigendom?) ANP claimt als ik het zo lees auteursrecht van de koppen. Goede koppen maken is geenszins simpel en vergt flink wat ervaring en kennis, kortom claim is in mijn ogen niet onterecht. Ik heb nooit van het Kranten.com arrest begrepen dat de kranten daar niet over vielen (en dat ze miezerden over het onbenullige "deep linken", er bestaan technisch gesproken niet twee soorten links, laat staan dat ze absoluut herkenbaar zijn. Ilse/NU zou naar de letter van de wet, om geen toestemming te hoeven vragen aan ANP, minstens zelf koppen moeten produceren. Dat zou ze ook een eigen stijl en helderheid kunnen geven. Als ze zelfs dat niet zelf kunnen regelen, wat is op termijn dan de toegevoegde waarde van Nu.nl? Serieus archief dat door Google is geindexeerd hebben ze ook al niet.

Peter de Wit

Chefren, IE = Intellectueel Eigendom.

chefren

Emerce meldt elders: Nu.nl krijgt respijt tot 13 novemberIn het kort geding dat Ilse Media tegen het ANP heeft aangespannen en dat gisteren in Den Haag werd behandeld wordt op 13 november uitspraak gedaan. De nieuwsvoorziening van het ANP aan Nu.nl blijft tot die datum gehandhaafd. Tussen beide bedrijven was een conflict gerezen over het plaatsen van headlines van Nu.nl op andere sites, het ANP wil dat Nu.nl daarmee stopt. Om de eis kracht bij te zetten dreigde het ANP met het stopzetten van de nieuwslevering per 31 oktober. Nu.nl zegt dat het plaatsen van de headlines niet verboden is volgens het contract en startte eind vorige week een kort geding om te voorkomen dat het ANP zijn dreigement zou uitvoeren. (Per mail direct aan Peter de Wit al excuses aangeboden voor onduidelijk grapje over wat "IE" allemaal zou kunnen betekenen.)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond