Deel dit artikel
-

Inloggen op Facebook met Gmail-account

Facebook is naast identiteitsverstrekker sinds dinsdag ook acceptant. Gebruikers van de sociale netwerksite kunnen inloggen met hun Gmail-gegevens.

Veel grote partijen geven de laatste tijd aan zich aan te sluiten bij het OpenID-initiatief. Hiermee is het in theorie mogelijk om met een enkele combinatie van wachtwoord en inlognaam bij verschillende sites in te loggen.

Het probleem in deze is dat de grote partijen die zeggen mee te doen, dit allemaal in de vorm van een identiteitsverstrekker doen. Wanneer er meerdere identiteitsverstrekers zijn , als bijvoorbeeld Yahoo en MySpace, dan hebben MySpacers wel toegang tot sites als bijvoorbeeld Plaxo, maar niet tot de sites van Yahoo.

Grote partijen als Yahoo, Microsoft en bijvoorbeeld Google, lijken vooral zelf de grote provider op dit gebied te willen zijn. Het Nederlandse voorbeeld is Hyves. Deze club is ook een provider en accepteert daarmee geen andere OpenID’s. Bij het bekendmaken van dit nieuws kreeg de Nederlandse sociale netwerksite op dit punt commentaar te verwerken.

Facebook doorbreekt dit eenrichtingsverkeer door gebruikers de mogelijkheid te geven in te loggen met hun Gmail-gegevens. Opvallend dat deze partij de stap zet. De sociale netwerksite is doorgaans een van de meer ‘gesloten’ netwerksites.

Het zou kunnen zijn dat Facebook inziet dat ze deze slag tegen Google gaat verliezen. Veel gebruikers hebben meerdere diensten hangen aan hun Gmail-account en zullen minder snel geneigd zijn dit op te geven.

Volgens Yme Bosma van Hyves liet Emerce eerder nog weten dat de vorm van identiteitsverstrekker het meest voor de hand ligt: "In Nederland zijn er weinig mensen die bewust een OpenID hebben. Er moet eerst een partij zijn die het groot gaat verspreiden, zodat we in de toekomst kunnen toewerken naar accepteren." Aan de andere kant zijn er in Nederland genoeg gebruikers van Gmail. Hyves sluit niet uit in de toekomst als acceptant OpenID in te voeren.

Bron foto: Jacob Bøtter (CC)

Deel dit bericht

3 Reacties

Robert

Ik juich dit initiatief van facebook zeker toe! Als fervent hotmail gebruiker (vnl vanwege de desktop client) zou ik graag ook support zien voor deze dienst.Verder is mijn openID provider http://myid.net (veel korter wordt het niet)!

Gerald

Goed initiatief! Eens met Robert, support voor Hotmail zou ook mooi zijn.

Depaepe Claudine - Luisterbib

Hoe kan ik van luisterbib audio boeken opslaan om te beluisteren . Alvast bedankt

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond