Deel dit artikel
-

Inschrijving World Summit Awards van start

Van 16 tot 18 November vindt in Tunis de tweede fase plaats van de VN Wereldtop over de Informatiemaatschappij. Een Nederlandse stichting is betrokken bij een wereldwijd initiatief om best-practices in content en creativiteit bijeen te brengen. Emerce sprak met Jak Boumans, secretaris van die stichting.

Wat is de World Summit Award?
Jak Boumans: “De World Summit Award (WSA) is een wereldwijd initiatief om de beste producten en diensten in e-content en creativiteit te selecteren en promoten. Het initiatief is genomen in het kader van de VN Wereldtop over de Informatiemaatschappij. WSA benadrukt de culturele diversiteit en identiteit, de schepping van verschillende soorten content en de digitalisatie van onderwijskundig, wetenschappelijk en cultureel erfgoed. Het initiatief probeert niet alleen de voordelen van de informatiemaatschappij te laten zien, maar wil ook aan het publiek laten zien wat de innovatie en kwaliteit is van content producten en diensten in de hele wereld. Dit jaar doen 168 landen mee en 120 multimedia organisaties. Bovendien wordt het initiatief gesteund door vele regeringen, staatshoofden en internationale organisaties zoals UNESCO, UNIDO en de UN ICT Task Force.”

Hoe lang bestaat de WSA?
“Het initiatief tot de WSA is genomen door de Nederlandse stichting European Academy of Digital Media, een netwerk van juryleden en genomineerden van de Europese multimedia wedstrijd Europrix. Met de ervaring van het organiseren van multimediawedstrijden in Europa en een geolied organisatiebureau ICNM in Salzburg werd in 2003 het idee uitgewerkt. Dat jaar zou in Geneve de eerste aflevering van de VN Wereldtop over de Informatiemaatschappij plaatsvinden. Binnen twee maanden waren er multimedia-experts gevonden in 136 landen die een selectie van de beste producten van een land uitvoerden. Dat leverde 803 producten op, die door een wereldwijde jury van 35 personen in Dubai werden beoordeeld. De 40 producten die daaruit voortkwamen zijn daarna op een roadshow gegaan naar Finland, Hong Kong, Beijing, Libanon, Tanzania, Brazilie en Canada, om maar een paar landen te noemen.
Voor WSA is niet de toekenning van een prijs belangrijk, maar het verspreiden van de kennis. Bij zo’n roadshow wordt in veel gevallen ook een conferentie georganiseerd zoals in Hong Kong, Baku en in juni in Wenen.”

Wat gebeurt er dit jaar?
“Dit jaar wordt het tweede gedeelte van de VN Wereldtop over de Informatiemaatschappij gehouden in Tunis. WSA is intussen druk bezig met de organisatie van de best-practices. Er zijn reeds nationale experts gevonden in 168 landen. Zij gaan via een landelijke competitie of met een kleine commissie 8 producenten en diensten in de vastgestelde categorieën selecteren.”

Gaat dat ook in Nederland gebeuren?
“In Nederland hebben wij Bernhard van Oranje bereid gevonden om op te treden als nationaal expert. Hij wordt bijgestaan door een jury van vier personen. Zij gaan de selectie maken van de Nederlandse inzendingen naar de WSA. Dit gebeurt op basis van de inzendingen voor de Europrix.nl, een Nederlandse multimediawedstrijd, maar er wordt ook gekeken naar de nominaties van andere wedstrijden. We zijn daarover in gesprek met verschillende organisaties, waaronder de Spin Awards. Het gaat er natuurlijk om dat de best-practices van Nederland zo hoog mogelijk eindigen.”

Hebben jullie steun van Nederlandse organisaties?
“Er beginnen contacten te komen. De brancheorganisatie CMBO
heeft de WSA in Nederland geadopteerd. Zij hebben in 2003 het initiatief ook al gesteund. EPN en ISOC steunen het initiatief van WSA. We praten ook met een aantal bedrijven over sponsoring. Verder zoeken we contact met de overheid, die een WSIS delegatie heeft en naar organisaties als HIVOS. Bedrijven en instituten kunnen nog meedoen door zich aan te melden op www.europrix.nl. Meer informatie over WSA wereldwijd: www.wsis-award.org. De inschrijving sluit op 1 april.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond