Deel dit artikel
-

Integratie Orkut in Google

Google heeft eerder deze week bij monde van CEO Eric Schmidt laten weten dat het Orkut in Google gaat integreren. In de tijd dat Orkut gelanceerd werd, zei Schmidt nog dat dat beslist niet de bedoeling was. Kennelijk had Schmidt toen geen hoge verwachtingen van Orkut. Inmiddels zijn we alweer een paar maanden verder en mag Orkut volgens Schmidt een succes genoemd worden.

Orkut zit nu nog in de testfase en het is binnen Google gebruikelijk dat nieuwe producten daar een jaar in blijven,” zei Schmidt van de week op een bijeenkomst tegen journalisten. Verder zei de ceo van Google dat Orkut een prima aanvulling zou kunnen zijn op de producten die Google nu biedt.

“Het grote probleem met zoeken vandaag de dag is juist dat je met behulp van zoektechnologie nauwelijks mensen kunt vinden. Orkut zou daarin verandering kunnen brengen. Het zou mensen de gelegenheid kunnen geven om in contact te komen met andere mensen die veel van bepaalde gebieden afweten,” aldus Schmidt. Een tijdspad wilde Schmidt niet geven voor wanneer Orkut in Google moet zijn opgenomen.

Orkut dankt zijn naam aan de 28-jarige Google-ingenieur Orkut Buyukkokten en kan nog het beste worden omschreven als een ‘friends-of-friends-of-friends’-netwerk. Mensen melden hun vrienden aan en kunnen op hun beurt zien met wie de mensen met wie zij bevriend zijn bevriend zijn of ze kunnen kijken of er ook gemeenschappelijke vrienden zijn. Hierdoor ontstaat al snel een groot netwerk. Eigenlijk is het alleen maar zaak om erbij te komen. Het is namelijk by invitiation only. Orkut werd eind januari van dit jaar geïntroduceerd en sindsdien is het sociale netwerk flink gegroeid. Op 24 maart 2004 stond de teller op bijna 170.000 leden.

Hoewel Schmidt enthousiast is over Orkut en de potentie inziet van sociale netwerken steekt Google nauwelijks geld en mensen in het project. Er zitten nu drie Google- engineers op. Toen Google met Orkut begon, was alleen Buyukkokten ermee bezig en werd er gewerkt met een enkele server.

Overigens blijft Google aan nieuwe producten werken. Een nieuwe feature waaraan nu gewerkt schijnt te worden bij Google is de 'voice search'.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond