Deel dit artikel
-

Intel zoekt Nederlandse partners voor VIIV Platform

Intel gaat Nederlandse partners zoeken voor het Viiv platform, de zojuist gelanceerde merkstrategie van de chipfabrikant rond de Intel Core Duo processor.

Viiv Pc's zijn snelle multimedia pc's met het Media Center van Microsoft, dat op een vrij simpele manier toegang moet bieden tot films, muziek en games. Een deel van deze content wordt online aangeboden. Daarbij gaat het grotendeels om een streamingformaat, waarbij gebruik wordt gemaakt van Digital Transmission Content Protection (DTCP) over IP, een protocol voor rechtenbeheer dat samen met Hitachi, Matsushita (Panasonic), Sony en Toshiba is ontwikkeld.

Hardwarefabrikanten die het Viiv logo voeren kunnen zelf bepalen met welke programma-aanbieders zij afspraken willen maken, maar Intel heeft in januari zelf al een groot aantal samenwerkingen aangekondigd voor de internationale markt: AOL stelt verschillende diensten beschikbaar, evenals de Shanghai Media Group, het belangrijkste mediabedrijf van China, dat digitale films, dramaproducties, exclusieve interactieve programma's en rechtstreekse evenementen op het PC-scherm wil brengen. Intel heeft zelfs geïnvesteerd in een filmproductiemaatschappij: ClickStar. De eerste productie, de speelfilm 10 Items Or Less, zal enkele weken na de bioscooppremière al via Viiv te zien zijn.

Voor de partners is een gezamenlijk billingsysteem opgezet, maar Intel verdient zelf geen cent aan de omzet. “Dan zouden we onze geloofwaardigheid als onafhankelijk partner verliezen," vertelde een woordvoerster van Intel gisteren tijdens de presentatie van Intel Viiv in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Voor de Nederlandse markt zijn nog geen partners gevonden, maar Intel ziet de Benelux als een belangrijke afzetmarkt en mogelijk zullen al binnen enkele maanden Nederlandse en Belgische partijen instappen. Per land worden minimaal zes aanbieders geselecteerd.

Het Viiv platform beperkt zich voorlopig tot pc’s. Een Viiv variant voor televisie komt er volgens Intel niet, al levert NEC in Japan een tv toestel waarin pc technologie volledig geïntegreerd is.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond