Deel dit artikel
-

“Internet-tv moet je gewoon doen”

Het Eindhovens Dagblad (ED) startte vorige maand een experiment met een eigen tv-team. Per week kijken ongeveer 10.000 mensen naar nieuwsvideo's op de internetsite van het ED. Emerce sprak met Mario Bouwmans, coördinator van het ED-televisieproject. “Je kunt heel lang praten over internettelevisie maar je moet het gewoon doen. Zo leer je.”

Verschillende landelijke en regionale kranten experimenteren op dit moment met internettelevisie. De meeste landelijke dagbladen kopen televisiebeelden in bij externe partijen. Grootste aanbieder van online videonieuws is Zoom.in dat onder meer levert aan Trouw, Volkskrant en AD. De Volkskrant experimenteert daarnaast ook met videoreportages gemaakt door eigen redacteuren. De Telegraaf opent binnenkort haar eigen tv-studio

Het Eindhovens Dagblad behoort samen met De Twentsche Courant Tubantia (TC Tubantia) tot de pioniers onder de regionale kranten op het gebied van internettelevisie. Bij TC Tubantia ligt de nadruk op schrijvende journalisten die nu ook met een camera op pad gaan, aldus Mario Bouwmans van het ED. “Wij pakken de zaak serieus aan en hebben journalisten met een televisie-achtergrond ingehuurd.” De televisieredactie bestaat uit drie vaste mensen. Het Amsterdamse bedrijf Noterik ontwikkelde de 'streaming omgeving' voor de uitzendingen.

Drie maanden duurt het televisie-experiment, met de naam EDTV, van het ED. Als het project succesvol is gaat de krant het project verder uitbouwen. Elke dag plaatst de krant twee eigen nieuwsvideo’s op de site. Omdat het project nog in een experimenteerfase zit, ligt de ‘lat nog niet al te hoog’, aldus Bouwmans. “Soms is een video niet goed genoeg, dan laten we dat item vervallen.” Meest succesvolle voorbeelden waren nieuwsvideo’s over de opening van de plaatselijke Mediamarkt en een bezoek van de koningin. “De Mediamarkt ging om acht uur open en om negen uur hadden wij een nieuwsvideo online. Dat filmpje is ondertussen door zo’n 5000 mensen bekeken.”

Bouwmans ziet EDTV als een pril begin van wat verder allemaal nog mogelijk is op het gebied van internettelevisie door kranten. Hij doelt onder meer op samenwerking met andere regionale kranten van ED-uitgever Wegener. “Je zou je kunnen voorstellen dat Wegener de infrastructuur levert en de regionale kranten de content. Samen kunnen we materiaal brengen dat interessant is voor heel Nederland.”

Op dit moment levert EDTV nog geen geld op. Bouwmans: “Omdat het een experiment is, vragen we geen geld voor advertenties.” In totaal draaien er zeven commercials, altijd voorafgaand aan een nieuwsfilmpje. “We doen dit om te zien hoe mensen reageren.” Over het algemeen zijn de reacties volgens Bouwmans positief, hoewel kijkers de reclames soms te lang vinden duren.
Zijn er andere mogelijke inkomsten uit EDTV? “Je zou kunnen denken aan het verkopen van video’s in DVD-vorm.” Ook noemt hij de mogelijkheid van ‘pay per view.’

Over internettelevisie kun je lang nadenken en heel veel discussiëren. Bouwmans: “Wij zijn ook op bezoek geweest bij onze collega’s in Twente en hun belangrijkste advies was: gewoon doen, want zo leer je.” Daarbij moet je, zo vertelt hij, soms accepteren dat iets niet lukt.

Deel dit bericht

3 Reacties

Frans Franken

De mobiele versie van EDTV: http://mobiel.ed.nl Werkt op streaming GPRS en UMTS toestellen, en is ook op het vaste internet bereikbaar (RealPlayer nodig).

Henk van Antwerpen

Gewoon doen we al since april met RTV Channel. Internet TV stations, zoals RTV Channel zijn er nog niet zoveel op internet. Je kunt ze op 1 hand tellen. RTV Channel is een GRATIS (non stop muziek) internet TV Channel. RTV Channel is rechtstreeks (live) via internet te bekijken, zonder inloggen of registreren. RTV Channel brengt de nieuwste hits, met pop, rock, e.v.a muziek.RTV Channel kunt u het best ontvangen via ADSL breedband. Iedere dag ontdekken steeds meer van de anderhalf miljoen ADSL-gebruikers in Nederland, RTV Channel.

Jan

Ondertussen is EDtv al erg professioneel bezig, zo getuige onder meer dit filmpje van hun website (het enige wat embeddeble te vinden was) http://www.filmpjes.nl/v/63790-Interview-EDTV

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond