Deel dit artikel
-

“Internet zeer gevoelig voor grote aanvallen”

Onderzoekers aan de Notre Dame University in Indiana denken dat een kwaadaardige aanval op het Internet relatief makkelijk is. Hackers kunnen volgens hen de functionaliteit van het Net goed beschadigen of zelfs vernietigen.

De complexe structuur van het Internet zorgt ervoor dat fouten in de verbinding zelden voorkomen, aldus de wetenschappers. Desondanks bevat de internetstructuur een aantal grote hubs, waardoor het dataverkeer gevoerd wordt, die de zwakke schakel in het geheel vormen. Volgens de onderzoekers kan een aanval op een dergelijk knooppunt het Internet zwaar beschadigen of zelfs slopen.

Albert-Lazlo Barabasi, één van de onderzoekers, vergelijkt de structuur van het Internet met de luchtvaartroutes in de Verenigde Staten. De meeste vliegvelden zijn klein, maar ze zijn allemaal aangesloten op grotere vliegvelden als Atlanta en New York. De grotere luchthavens zijn cruciaal voor het functioneren van het luchtnet als geheel.

Op dezelfde wijze gaat dit principe op voor de Internet infrastructuur. Wanneer één of meer hubs niet werken, dan is het systeem nog niet werkelijk in gevaar. Sterker nog, geschat wordt dat 3 procent van de hubs op elk willekeurig tijdstip niet in werking zijn. De distributiewijze van het Internet kan hier echter mee omgaan en zoekt gewoon een andere weg. Gevaarlijk wordt het pas wanneer een groot knooppunt het doelwit wordt van een aanval.

Volgens Barabasi zijn de grote hubs de Achilleshiel van het Internet:'Net als Achilles is het Internet moeilijk te doden, maar wanneer je het systeem kent, dan kun je dat wél.'

Deel dit bericht

1 Reactie

Berto Aussems

Elk systeem dat je doorgrondt is gevoelig voor sabotage. Wat specifiek is aan het internet is dat de saboteur de deur niet uit hoeft om zijn vernietigend werk te doen. In het artikel is een gelijkenis aangehaald met luchtvaartsystemen. Zelden of nooit is er sprake van sabotage vanhet electro energie systeem. In dit systeem zijn, net als de belangrijke hubs, internationaleschakelstations die met enkele goed geplaatste explosieven half Europa het licht doet uitgaan.Er zijn tot nu toe wel hoogspanningsmasten omgevallen, maar dat was meer stormschade.We denken er liever niet over na wat intelligente terroristen kunnen aanrichten. Onze hele huidige beschaving is in wezen gebaseerd op de voeding van energiecentrales. Veel meer dan ons zorg te maken over het ineenstorten van het internet zouden we ons eens moetenafvragen wat voor een noodplan klaar ligt om ons te behoeden voor een terugval in de middeleeuwen. Wee de kwade genius die zonder generaals en leger ons, met enkele gerichte aanvallen, bewust maakt van de afhankelijkheid van stroom. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond