Deel dit artikel
-

Internetproviders gaan met database botnets te lijf

Zeven internetproviders en SIDN, het bedrijf achter de .nl-domeinnamen, willen samen het aantal besmette computers van hun klanten verminderen. Daartoe wordt een database samengesteld met 285.000 euro subsidie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I).

Het centrum krijgt de naam Abuse IX, wat staat voor Abuse Information Exchange. Abuse IX verzamelt en verwerkt op een centraal punt alle informatie over botnetbesmettingen. Op die manier worden besmette computers sneller opgemerkt en kunnen klanten beter en sneller geholpen worden. Het systeem is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2013 operationeel.

De meeste overlast op internet wordt veroorzaakt door ‘botnets’. Die worden op grote schaal ingezet voor het versturen van spam, het uitvoeren van cyberaanvallen en identiteitsfraude.

De botnetsoftware zorgt op de besmette computer meestal voor weinig problemen; vaak wordt de besmetting helemaal niet opgemerkt. Volgens onderzoek van TU Delft hebben vijf tot tien procent van alle computers in Nederland jaarlijks te maken met een botnetbesmetting.

De gegevens voor de database worden aangeleverd door internetproviders KPN, SOLCON, Tele2, UPC, XS4ALL, Zeelandnet en Ziggo.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond