Deel dit artikel
-

‘Internetreclame groeit harder door crisis’

De mondiale advertentiemarkt krimpt sterker dan voorheen verwacht. Mediabureau ZenithOptimedia ziet de internetmarkt echter sterker groeien dan eerder verwacht, door de transparantie en directe afrekenbaarheid.

De bruto mediabestedingen dalen in 2009 met 8,5 procent, meer dan de eerder voorspelde 6,9 procent. Publicis-dochter ZenithOptimedia meldt dat vandaag in een nieuw bericht over hoe het de reclamemarkt zich ziet ontwikkelen.

Door de mondiale economische malaise houden adverteerders de hand op de knip, schrappen of vertragen campagnes en kortwieken in hun organisaties. Dat laat vooral zijn sporen na bij media die afhankelijk zijn van reclame-inkomsten uit de sectoren Financieel, Automotive en Zakelijke Reizen.

Slechts één mediakanaal toont dit jaar zwarte cijfers: internet. Online reclame zal dit jaar wereldwijd met 10,1 procent groeien, klinkt de voorspelling. De belangrijkste reden daarvoor is dat digitale reclame transparanter en beter meetbaar is dan commerciële uitingen op papier, radio en televisie.

ZenithOptimedia verwacht dat er in 2010 pas een klein herstel zichtbaar zal zijn. Dat wordt overwegend gedreven door grote sportevenementen als het WK Voetbal in Zuid-Afrika en de Olympische Spelen in de winter. Daardoor groeit de reclamemarkt, naar verwachting, in dat jaar met 1,6 procent. In het jaar daarna bedraagt de verwachte groei 4,3 procent.

Enkel China en India tonen ook in 2009 groeicijfers. Mede daardoor stijgt China dit jaar tot het nummer vier land met grootste mediabestedingen, nog voor Engeland.

Foto: Floyd Nello (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Walter Bakker

[edit redactie: reactie verwijderd omdat hij vol stond met ego-reclame]

Andre

wtf? redactie, doe die gast eens een dikke factuur sturen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond