Deel dit artikel
-

Investering van vijftien miljoen dollar ondanks onzekere toekomst Napster

Hummer Winblad investeert vijftien miljoen dollar in muzieksite Napster. Dit gebeurt ondanks de juridische nederlaag van het bedrijf en de copyrightkwestie waar het bedrijf op het moment mee in de maag zit. Hummer Winblad is nu de enige investeerder die z'n geld in het bedrijf durft te steken. Andere investeerders waar Napster mee in gesprek was, wilden de stap niet wagen.

Investeren in Napster is een groot risico voor Hummer Winblad, omdat de toekomst van de site op z'n zachtst gezegd onzeker is. Als het aan het wetenschappelijk bureau van de Amerikaanse Democratische Partij ligt, het Progressive Policy Institute (PPI), zal Napster voortaan identificeerbare gegevens van gebruikers moeten verzamelen. Dit is de aanbeveling van de PPI in het rapport 'Napster and Online Piracy, The Need to Revisit the Digital Millennium Copyright Act'. Dit kunnen volgens het IPP adressen of creditcard gegevens zijn. Gebruikers die illegaal muziek kopieren kunnen door middel van deze gegevens worden achterhaald. Volgens het rapport moet de Internetprovider zo'n gebruiker afsluiten.

Eerder werden ruim 300.000 gebruikers van Napster van het systeem geweerd. Metallica had dit geeist, omdat er illegaal werk van de band aangeboden werd. Ook Dr. Dre, de Recording Industry Asscociation of America en Amerikaanse universiteiten hebben Napster aangeklaagd wegens het verspreiden van illegaal gekopieerde muziek.

In Nederland zullen er ook maatregelen tegen Napster getroffen worden. De Stichting Brein heeft dat tegenover Webwereld gezegd. De Stichting zou door middel van IP-nummer, gebruikersnaam en computernaam na kunnen gaan hoeveel Nederlanders de software van Napster gebruiken.

Deel dit bericht

7 Reacties

me

Belachelijk dat MP3 op deze wijze de grond in wordt geboord !!!!!!!

rook ook niet

Hier gaan we weer; pakken die grote massa (de gewone man) is toch het meest gemakkelijke.Waarom de grote bedrijven pakken die cd branders, videotoestellen, cassetterecorders enz. op de markt brengen, die het grote geld verdienen (en zichzelf met dat geld wel kunnen indekken), nee geef de mensen die de verleidingen met de paplepel ingegeven krijgen maar weer de schuld.Word je toch doodziek van.

Jeffrey

Belachelijk!!!!De radio en TV hebben precies hezelfde effect. Vroeger nam men muziek op van de radio en TV. Daar worden ook niet concrete stappen tegen ondernomen. Napster doet naar mijn mening hezelfde als de radio en TV. Omdat het nu via internet gaat en dus de gebruikers makkelijker zijn traceren, worden er nu wel stappen ondernomen. Kortom ik ben voor Napster.Jeffrey 

Trancio

Dit is echt waanzin, waarom zulke acties??Als iemand een band of artiest echt goed vindt koopt hij/zij wel een album dan hem op mp3 formaat hem van het net haalt! Dit moet de platenindustrie ook inzien!!!! Het mp3 formaat prijkt toch echt niet met cd kwaliteit! Trance4ever 

Riet

Ik ben 52 jaar! Heb dus e.e.a. meegemaakt op dit gebied. Nam bijvoorbeeld vroeger wel eens iets van de arbeidsvitaminen over. Voor eigen gebruik, dus volkomen legaal. En nu zou ik illegaal zijn omdat ik wat MP3tjes laadt? Volkomen flauwekul! Wat ik overneem had ik toch niet gekocht. En vind ik eens een parel ren ik naar de winkel voor (of bestel op Internet) de complete, orginele cd. Dat is de praktijk! Dus, weg met alle schijnheiligheid. Ik ben niet bang. Hulde voor Napster!!!! En die fatsoensrakkers? Ze komen maar. Met of zonder handboeien. Dan bel ik zelf de pers wel ff. Riet

mr faber

Jammer al deze heisa wat is er nou mis met napster? Je kon vroeger toch ook gewoon cassette bandjes tapen? Geen haan die er naar kon kraaien. Nu is er dan het IP nr. is dat het enige?Ik download weleens wat maar meestal luister ik het even en dan gaat het er weer af. ik gebruik het gewoon als radio en om geen storing te krijgen download ik het eerst helemaal.Trouwens ik heb al cd's gekocht die ik zonder het gebruik van napster nooit zou hebben gekocht. Een muziekliefhebber heeft nou eenmaal liever het origineel dan nep. Maar laten ze vooral de cd eens wat goedkoper maken, dat helpt veel beter.Even een vergelijking: Je kan de mooiste games voor soms minder dan 20 gulden kopen.En daar zit mijns inziens veel meer manuren en personeel achter dan het opnemen van wat liedjes en daar vragen ze dan gemiddeld 40 piek voor, leg me dat dan eens uit. Als je bv tombraider 1 kocht dan was je misschien zeventig piek kwijt en nu liggen ze in de winkel voor 10 tot 15 gulden waarom doen ze dat ook niet met muziekcd? Zoals gezegd, ik heb veel games origineel omdat het gewoon zonde is om ze te branden. Vergelijk nou eens bv fleetwood mac (rumours) geen cent goedkoper geworden in geen 30 jaar. Als ze nou met muziekcd hetzelfde zouden doen als met games dan houdt dat kopieren vanzelf op. Nog even een vergelijk; klassieke muziek,hartstikke goedkoop en dat alleen omdat de componist overleden is? Volgens mij wordt het eens tijd om de regels te veranderen. greetings  

Bart Smith

IK HEB NIET ZOVEEL DE ZEGGEN MAAR,NAPSTER IS GEWOON GOED.HET IS DE BESTE SOFTWARE OM MP3'S TE VINDEN EN TE DOWNLOADEN.EN HET BELANGRIJKSTE VAN ZINGEN IS NIET GELD VERDIENEN MAAR DE MENSEN BLIJ MAKEN MET HUN LIEDJES. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond