Deel dit artikel
-

Investeringen in startups lopen verder terug

Er wordt wereldwijd beduidend minder vaak in startups geïnvesteerd dan in het begin van het jaar. Dat blijkt uit een inventarisatie van KPMG.  

Het aantal transacties daalde van 2008 in de eerste drie maanden van 2016 tot 1886 in het tweede kwartaal van 2016.

De omvang van de investeringen is voor het eerst sinds 2014 onder het niveau van 3 miljard dollar uitgezakt. In het tweede kwartaal werden 385 transacties gerealiseerd met een waarde van 2,8 miljard. In de eerste drie maanden waren dit 365 transacties met een waarde van 3,5 miljard. Vooral in het Verenigd Koninkrijk werd de broekriem aangehaald. De dreiging van een Brexit speelde daarbij een belangrijke rol.

Toch steeg de totale waarde van de investeringen licht, van 26,5 miljard dollar in de eerste drie maanden tot 27,4 miljard in het tweede kwartaal.

Die waardestijging werd met name veroorzaakt door investeringen van meer dan 1 miljard dollar in bijvoorbeeld Uber, Snapchat en Didi Chuxing.

Voor het overige zijn investeerders onzeker over de toekomst. Er zijn twijfels over de enorme waarderingen die op dit moment aan startups worden toegekend, een IPO-markt die zich niet verder ontwikkelt, de mogelijke gevolgen van Brexit en aanhoudende zorgen over de macro-economische ontwikkelingen.

Investeerders richten zich derhalve meer op ondernemingen die duidelijk aangeven hoe zij winstgevend willen worden of over een gedegen businessmodel beschikken.

Uit het onderzoek blijkt dat in het tweede kwartaal van dit jaar vooral is geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie en virtual reality. Andere sectoren, zoals de digitale zorg, trokken duidelijk minder kapitaal aan.

De investeringen in startups die zich met kunstmatige intelligentie bezighouden, namen toe van 576 miljoen in de eerste drie maanden van dit jaar tot 624 miljoen in het tweede kwartaal.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond