Deel dit artikel
-

Killer-app voor i-Mode

MiMessenger wordt volgens de makers de killer-app voor i-Mode. Microsoft, AOL en KPN zijn nog niet helemaal overtuigd.

Wat maakt MiMessenger, een Instant Messenger voor i-Mode, zo'n killer-app? Directeur Luc Demarteau van het Delfste bedrijf Splendo wijst op de lage prijs en de gebruiksvriendelijkheid. Het verzenden van een sms kost twintig eurocent, het versturen van een im-bericht komt volgens hem neer op een halve eurocent. Demarteau claimt dat een gebruiker in vijf minuten een MiMessenger op zijn i-Mode-toestel kan installeren. Met MiMessenger kunnen ook geluids- of beeldbestanden via de telefoon worden verstuurd. Exit mms, de gedoodverfde opvolger van sms, aldus Demarteau. Bovendien is im ontzettend populair onder de doelgroep van i-Mode, de vijftien tot dertigjarigen. "Die willen toch niet De Telegraaf lezen op hun toestel? Die willen met elkaar kunnen communiceren", meent Demarteau.

De betrokken partijen lijken zelf niet zo enthousiast over de killer-app. Belangrijkste reden is dat MiMessenger is gebaseerd op Jabber technologie, een opensource im-platform, waar Splendo een client bij bouwde. Daarmee kunnen in principe alle messaging-systemen beschikbaar worden gemaakt voor i-Mode-gebruikers. Maar niet iedereen wil dat. "AOL doet overspannen om alle mogelijke concurrenten te ontwijken."

Met MSN lijken de contacten beter. Demarteau heeft goede contacten met de technische afdeling van MSN, die ondersteuning biedt en geen problemen heeft met de interoperability. Alleen heeft hij die contacten niet met de business afdeling van Microsoft. Demarteau: "KPN wil pas echt met ons in zee gaan, als er een handtekening van Microsoft is. Ook willen ze de relatie met Microsoft en AOL niet schaden. Het zit momenteel even vast."

Deel dit bericht

14 Reacties

Matthijs M. Dierckx

Op je i-mode msn'en, icq'en en meer instant messaging. Sorry, maar knappe jongen die met argumenten komt waarom dit níet extreem succesvol wordt. Een uitdaging dus…

Okmer

Waarom zou het wel een killer application worden? Tegenwoordig heeft bijna iedereen toegang tot snel en goedkoop vast internet. Thuis, op het werk, of zelfs in een café. Met een groot beeldscherm en een normaal toetsenbord. Een half uur in de bus of trein kun je toch wel even zonder msn en zo. Is er ook nog een momentje 'rust' in je leven en je spaart een hoop geld uit. Want zo goedkoop is het allemaal niet, als je een beetje fun ermee wil hebben. En ja, mensen die nog langer reizen zijn waarschijnlijk geen doelgroep meer voor chatten.

ralphm

Ja, daarom is SMS ook zo enorm geflopt. Stel je voor dat je nu ook nog kunt zien welke van je gesprekspartners online zijn. Nee dit is echt gedoemd te mislukken 😉

R.

Neem maar van mij aan dat het succesvol gaat worden. Iedereen heeft dus overal toegang tot het internet? Hmmm, ook in de trein? In een klaslokaal? Op straat? In een stadion? Ach, succes of geen succes, echt nieuw is het niet meer natuurlijk. In het begin vond ik het zeer bijzonder dat je gewoon kon zien wanneer iemand anders "online" was. Het verschil is dat je nu ECHT altijd "online" kan zijn. Nee, ik word wel weer wakker als ik niet alleen kan zien WANNEER iemand online is, maar ook WAAR iemand online is. "Weet je zeker dat je in de file staat, schat?"

wilbert Philippo

Natuurlijk is dit een Killer! Wie wil er nu een rustig moment in de bus of trein? Er wordt nergens zoveel gebeld als op die plekken. Juist op die dode momenten wil men communiceren. En wat is er mooier dan dat je je vriend of vriendin ook gewoon op een plek waar ze niet kunnen /willen bellen kunt bereiken? (Op het werk bijvoorbeeld). En als je dan een moment van rust wilt, dan meld je je toch gewoon af? Vraag is wel hoeveel van de IM gebruikers daadwerkelijk gebruik maken van meerdere verschillende services.

ralphm

Wilbert Philippo: De meeste IM gebruikers willen gewoon onderling kunnen communiceren. De grote jongens zoals AOL en Microsoft hebben daar echter niet zo veel trek in. Dat betekent dat je als gebruiker óf meerdere clients tegelijk moet gebruiken om al je contacten te kunnen bereiken, óf een systeem moet gebruiken waarmee je met meerdere IM systemen tegelijk kunt communiceren. Het idee achter Jabber is het gebruik van een open protocol waarvoor iedereen zelf software kan schrijven (vergelijk het met de openheid van HTTP, de transportlaag voor het WWW) waarbij de complexiteit zoveel mogelijk op de server plaatsvindt. Als je eenmaal de transports hebt ingesteld is het voor de Jabber client verder transparant met welke IM systeem je communiceerd. De client spreekt één protocol met de server, en de server praat met andere IM systemen of met een andere Jabber server. En daar komt het tweede voordeel van Jabber om de hoek. Iedereen kan zelf een Jabber server opzetten, net als een e-mail server. Als je als bedrijf toch aan IM wilt doen, kun je beter een eigen IM server exploiteren. De communicatie is dan beheersbaarder (gevoelige informatie gaat niet zomaar ongecodeerd naar de centrale servers van Microsoft of AOL) en de gebruikers zijn identificeerbaar (heet je piet en werk je voor emerce, dan is je userid piet@emerce.nl, net als bij e-mail). Oh, en R.: kijk eens hier naar een proof-of-concept voor het zien waar iemand online is: http://ralphm.net/world. Op dit moment zijn de locaties nog handmatig toegekend (alhoewel je wel eenvoudig kunt 'verhuizen'), maar het protocol achter Jabber is open en zeer uitbreidbaar (het is een XML applicatie). Dit biedt de mogelijkheid om dit eenvoudig aan te passen en je i-mode client gewoon te laten doorgeven waar dat toestel op dat moment is.

Mobieltje

Beste … Ondanks dat we terecht optimistisch gestemd zijn, zal het voorlopig geen killer-applicatie worden in mijn ogen. Waarom niet? Nou, toen het bedrijf MChannels.tv i.s.m. Druppel internet MIM (yahoo, icq, msn en aol via GPRS) over het Vodafone netwerk met de Motorola Accompli en (verkoop)partners Bacardi-Martini NV en Partyscene introduceerde had men daar ook hoge verwachtingen van. Het eindreslutaat was nog geen 100 toestellen! Een ander aspect wat mij goed mogelijk lijkt betreft de telco's. Ik denk niet dat ze staan te juichen zodra de huidige mobiele message mogelijkheden (sms) die een behoorlijke cash-cow voor ze zijn, vervangen worden door een MIM-applicatie waarmee je voor 0,03 euro berichten kunt gaan versturen. De toekomst zal het ons leren.

Rob

Killer App? Om deze applicatie (MiMessenger) een succes te laten worden zijn aan enige voorwaarden te voldoen. 1) I Mode wordt een succes c.q. echte standaard.2) Jabber wordt stabiel en geaccepteerd door de andere IMs3) Mimessenger wordt door de andere telco/carriers ondersteund4) MiMessenger kan technologies met de andere technische ontwukkelingen meekomen5) Gebruikers willen echt op een piepklein schermpje, zonder keyboard langere messages schrijven Als op al deze vragen met 100% "JA" kan worden geantwoord dan kan Mimessenger misschien een succes worden. En – o ja – hoe zat het ook weer met de mobieltjes die deze extra funkties moeten ondersteunen en de kosten ervan?

Matthijs M. Dierckx

"5) Gebruikers willen echt op een piepklein schermpje, zonder keyboard langere messages schrijven" Zucht. Zie succes SMS.

Rein

En weer wordt alles er met de haren bij gesleept. Voor de duidelijkheid: bij bv. alleen al BEN worden er zo'n 13 miljoen sms-jes per maand verzonden (zie AD-krant). Men mag dus bij SMS spreken van behoorlijk succesvol. Dan wordt er vergeleken met MMS. MMS is beelden en geluiden vanaf je MMS-toestel versturen naar iedereen met een GSM-toestel. Ook al heeft de ontvanger geen MMS-toestel, het bericht wordt altijd ontvangen. Heeft dus niets te maken met chatten of ICQ. Naar ik begrijp heeft bij het MiMessenger zowel de zender als de ontvanger een i-mode toestel nodig. Met een totaal van 25k toestellen op 11 miljoen toestellen wordt het moeilijk om een andere MiMessanger te vinden. Typisch geval van "Who 're you gonna' call?"

Luc Demarteau

Quote: "Naar ik begrijp heeft bij het MiMessenger zowel de zender als de ontvanger een i-mode toestel nodig." Dit is onjuist. De MiMessenger is een totaal transparante applicatie. Je kunt dus communiceren met mensen die MSN of ICQ hebben draaien op hun PC of op hun mobiel. Daarbij komt dat de MiMessenger niet alleen werkt op i-mode, maar ook op toestellen die J2ME ondersteunen. Momenteel zijn er al versies voor Motorola, Siemens en Blackberry. Binnenkort komen ook versies beschikbaar voor de Nokia 7560 en Ericsson P800.

cobnet

Ik denk dat velen Jabber misverstaan, omdat ze te zeer denken aan een "applicatie", omdat ICQ en MSN ook vooral bekend is als het *programma* ICQ en als het *programma* MSN Messenger, Jabber is echter een (verzameling van) protocol(s). Voor mensen die wat meer achtergrondinfo wensen rond het probleem van de huidige IM-wereld en hoe Jabber daarin een belangrijke rol zou kunnen spelen als {oplossing; http://users.pandora.be/cobnet/ict/jabber.html } en kritiek mag u natuurlijk altijd e-mailen/posten.

mbro

haha,… leuk dat oude nieuws: is het een killer app geworden? Dacht het niet hè. Waarom niet?- i-mode is niet realtime (msn messenger wel)- de client is niet standaard… denk je dat meisjes van 16 (WILLEN) weten hoe ze zo programma op hun telefoon kunnen installeren?- lekker aan het msn'en terwijl je om de 5 minuten je verbinding verliest? dacht het niet- argument EEN voor jongeren om nu msn te gebruiken: omdat het flink scheelt in de kosten. zodra telco's, msn's en handsetmakers er munt uit willen slaan gaat NIEMAND mee. Ondertussen is telcoland bang om SMS revenues te verliezen, dus die houden het liever nog even tegen. Het wordt zeker een killerapp, maar dan praten we over 2007 of misschien zelfs 2010. Dan heeft iedereen een echte internetbased telefoon en zijn de netwerken snel genoeg… en zelfs dan is nog niets zeker

Koos Tak

pfff, dit bestaat al lang http://www.agilemobile.com/ werkt gewoon over gprs en biedt ondersteuning voor alle messengers. Inclusief verzenden van foto's/bestanden

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond