Deel dit artikel
-

Knieval Buma/Stemra naar particulieren

Buma/Stemra gaat geen geld vragen aan secundaire openbaarmakers, als webloggers en leden op een sociaal netwerk, die muziek embedden op hun pagina’s. De eerdere beslissing om dit wel te doen, riep veel verontwaardiging op.

De nieuwe digitale licenties voor 2010 bevatten ook een licentie voor het embedden van muziekfiles. Zowel zakelijke als particuliere gebruikers zouden bij 6 embedded files al 130 euro op tafel moeten leggen.

Na overleg met de branche organisatie, VOICE, besluit de muziekrechtenorganisatie deze licentie voor particulieren niet uit te voeren. Bedrijven worden nog wel geacht om geld op te hoesten wanneer beschermde muziekfiles op de site worden geplaatst via een embedcode.

De vraag of het embedden van een file wel inbreuk op auteursrechten oplevert, is hiermee nog niet beantwoord.

Met veranderende technologieën moeten muziekrechten op andere wijze worden geëxploiteerd. Hiervoor werd de structuur van nieuwe licenties in het leven geroepen. De nieuwe tarieven voor 2010 werden onlangs bekend gemaakt.

Bron foto: Orange Beard (CC)

Deel dit bericht

4 Reacties

klaas

Ik denk dat ze gewoon niet durven. Een gerechtelijk uitspraak had de hele legitimiteit van Buma in de 21ste eeuw kunnen ondermijnen. Er zijn nog genoeg andere vlakken waar dit soort discussies spelen. Zo betalen nu zowel TV zenders als kabelmaatschappijen aan de Buma. Iets waar ook veel weerstand tegen is. Bij die sluimerende conflicten kan de Buma echt niet zo'n high profile conflict gebruiken.

edu

Irritant die reclamelogo voor de text iedere keer, zeker geen site om in favoriet op te slaan!!!

Danny Mekic'

Het is/wordt tijd voor een "2.0"-proefprocessenfonds.

peter

De vraag of het embedden van een file wel inbreuk op auteursrechten oplevert, is hiermee nog niet beantwoord. ** Laten we hopen dat hier nog eens een antwoord op komt. Embedden is volgens mij niets meer dan linken

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond