Deel dit artikel
-

Kort nieuws Mobile World Congress, dag 2

Op de tweede dag van het Mobile World Congress trokken grote en kleine telecomgiganten de registers open met een stortvloed aan nieuwsberichten. Hieronder een kleine greep daaruit.

* Skype en Nokia sluiten een samenwerkingsverband. De Finnen gaan de belsoftware standaard installeren op de geavanceerde, duurdere toestellen van Nokia. Gebruikers kunnen chatten en via Skype mobiel bellen naar andere Skype-gebruikers. Het is niet mogelijk naar vaste of mobiele lijnen te telefoneren. Vanuit het adresboek van, bijvoorbeeld, de N97 kunnen bellers tevens zien of vrienden online zijn. De eerste telefoons verschijnen vanaf de tweede helft van dit jaar.

* In 2012 moeten nieuwe mobiele telefoons van alle grote toestelmakers een en dezelfde oplader hebben. Micro-USB wordt hét vehikel om zowel data als stroom in telefoons te stoppen. Die uniformiteit voorkomt overbodige, niet meer gebruikte opladers en verlaagt het stroomverbruik in de standby-stand met 50 procent. Zo luidt het doel dat de GSMA zich met operators en fabrikanten stelt. 

* Googles mobiele besturingssysteem Android begint door te breken. ‘s Werelds grootste operator, China Mobile, gaat Android aanpassen voor zijn bijna half miljard klanten. Die aanpassingen worden gedaan om de eigen diensten (tv, muziek, nieuws) van de operator nauwer aan te laten sluiten op het besturingssysteem. Andere nieuwe Android-bedrijven zijn: Vodafone, Samsung en Huawei. Operators vrezen Android omdat ze Googles strategie niet kennen en niet meer hun eigen merk op of in telefoons kunnen drukken. Dat stelde Vodafone CEO Vittorio Colao expliciet. Een aantal operators zoekt een alternatief in Limo, een mobiele Linux-variant.

* De mobiele industrie ontwikkelt vanuit GSMA technische specificaties om eenvoudig informatie uit adresboeken en profielensites te beheren. Europese en Amerikaanse operators ondersteunen RCS, of Rich Communication Suite. Versie 1.0 verschijnt binnenkort. De bijbehorende website is nog niet online. De operators proberen tegengas te geven aan vergelijkbare mobiele projecten van bedrijven als Facebook, Google en Yahoo.

* OgilvyOne sluit een samenwerking met het Californische Mobixell om mobiele en digitale reclamediensten te bieden aan mobiele telecomoperators. Ogilvy biedt technische en commerciële handvatten, zoals ad serving en ad management. Mobixell werkt reeds voor klanten als Orange, O2, Vodafone en Telefónica.

* Samsung breidt zijn partnerprogramma voor softwareontwikkelaars uit met Java, Windows en S60.

* T-Mobile, dat later deze maand zijn jaarcijfers publiceert, zag het aantal klanten voor mobiel internet in een jaar groeien met 53 procent tot 5,9 miljoen. Het bedrijf brengt binnen kort een mini-laptop op de markt met ingebouwde Umts-verbinding, gaat samen met Nokia een mobiele downloadwinkel inrichten en brengt later dit jaar meer Android-toestellen uit. Het bedrijf blijft ook in Nederland zijn datanetwerken versnellen, tot niet-theoretische downloadsnelheden rond de 10 megabit per seconde.

* Nokia-baas Olli-Pekka Kallasvu: "De markt met mobiele besturingssystemen is té gefragmenteerd. Ik denk dat het minder moet".

* Fring-baas Avi Shechter: "Onze mobiele chat- en VoIP-software Fring werd vorige maand een half miljoen keer gedownload. We werken inderdaad met het Oostenrijkse Mobilkom samen en zijn in onderhandeling met andere mobiele aanbieders. Daarover kan ik verder niets zeggen", aldus de partij die als een paard van Troje spraak- en sms-verkeer van operators af zou kunnen pakken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond