Deel dit artikel
-

KPN verkoopt Belgische dochter aan Telenet voor 1,3 miljard euro

KPN verkoopt zijn Belgische mobiel dochter BASE Company aan Telenet voor een bedrag van 1,325 miljard dollar. De Belgische kabelaar kan daarmee zowel vaste als mobiele diensten aanbieden in België. KPN wil zich volledig richten op zijn strategie als geïntegreerde dienstverlener in Nederland.

Het bedrag van 1,325 miljard is 8,9 keer de EBITDA van BASE van 2014. Daarnaast zal KPN een meerderheidsbelang behouden in de netto-opbrengsten die voort kunnen vloeien uit een lopende juridische zaak tegen Belgacom.

De Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van KPN hebben de transactie goedgekeurd, maar mededingingsautoriteiten moeten nog hun toestemming geven.

Geruchten over een verkoop aan Telenet (onderdeel van Liberty Global, eigenaar van Ziggo) deden de laatste weken al de ronde. In 2012 was Telenet al van plan een bod op BASE uit te brengen, maar dat ging toen toch niet door. Telenet is het grootste kabelbedrijf in Vlaanderen, vergelijkbaar met Ziggo, maar beschikt momenteel niet over eigen mobiele diensten. Voor die diensten maakt het gebruik van het netwerk van Mobistar.

Eelco Blok, CEO van KPN, stelt in een verklaring: ‘Wij geloven in geïntegreerde dienstverlening en de combinatie van vaste en mobiele diensten levert in Nederland al zeer goede resultaten op, met groei van het aantal klanten en een stijgende klanttevredenheid.;’

BASE Company is sinds 1999 actief als challenger in de Belgische mobiele markt. Het heeft 3,3 miljoen klanten en een marktaandeel op basis van de omzet uit mobiele diensten van ongeveer 21 procent aan het eind van 2014.

Mobistar vindt de overname van Base door Telenet slecht nieuws voor de Belgische consument. CEO Jean Mac Harion roept op om de kabel nu echt open te gooien voor concurrerenten.

‘Deze transactie versterkt andermaal het duopolie van vaste spelers dat op de Belgische markt heerst en zou de regulatoren meer dan ooit moeten aansporen om de omstandigheden om de kabelmarkt te openen te verbeteren.’

De overname heeft geen invloed op de strategie van Mobistar, zo laat het bedrijf weten. Het MVNO-contract dat Mobistar nu aan Telenet bindt, loopt in elk geval nog tot in 2017.

Deel dit bericht

1 Reactie

Roy

Dat is een flink bedrag!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond