Deel dit artikel
-

KvK start pilot met digitale handtekening

De Vereniging van Kamers van Koophandel start een pilot waarin de digitale handtekening wordt toegepast. Een wettelijk kader ontbreekt hiervoor, maar dat is volgens de Kamer geen probleem. "Het eerste juridische proces moet nog gevoerd worden."

De proef bestaat volgens een woordvoerder van de Kamers van Koophandel uit twee delen. Het eerste betreft het elektronisch waarmerken van uittreksels uit het Handelsregister. Officieel moeten deze ondertekend worden door de directeur van een Kamer, of diens gedelegeerde. Dit kan straks ook via een digitaal certificaat.

Hetzelfde geldt voor de publieke functionaliteiten van de site KvK.nl . Nu al kunnen particulieren en bedrijven rondneuzen in de handelsregisters, uitreksels printen en jaarverslagen downloaden. Een gebruiker hoeft zich alleen maar per email aan te melden, waarna een accountnummer en een wachtwoord worden toegestuurd. In de proefomgeving is deze inlog-procedure vervangen door het zetten van een digitale handtekening.

Het tweede deel van de pilot biedt een veertigtal bedrijven en particulieren de mogelijkheid online mutaties aan te brengen in hun eigen inschrijving in het Handelsregister en ook digitale transacties uit te voeren.

Telecombedrijf KPN zal optreden als Trusted Third Party (TTP). In deze rol zal het bedrijf digitale certificaten afgeven waarmee de digitale handtekeningen in een applicatie worden geïntegreerd.

De pilot kent strikt genomen nog geen wettelijk kader. Dat houdt in dat een digitale handtekening juridisch gezien niet gelijk staat aan een "echte" handtekening. Wetgeving is wel in de maak. Een taskforce van het Ministerie van Economische Zaken kwam eerder dit jaar met een eindrapport TTP, dat nu ter behandeling ligt bij de Tweede Kamer. Pas in het voorjaar van 2002 zal dit (als alles goed gaat) resulteren in een Wet Elektronische Handtekening.

Ondanks het gebrek aan een juridisch kader, verwacht de woordvoerder van de Kamers van Koophandel geen geschillen. "Wij voldoen aan de standaarden voor het elektronisch zakendoen die er nu al zijn. Het wachten is inderdaad op de nieuwe wet, maar je kunt ook zeggen dat de EU de richtlijnen al heeft goedgekeurd. Het eerste juridische proces moet nog gevoerd worden."

KPN-woordvoerder Gerard Kosters stelt dat de proef tot doel heeft "de beleving van een digitale handtekening" over te brengen op de gebruikers." Op basis van de proef willen we ook kijken wat wel en niet werkt," aldus Kosters. Op landelijk niveau is eenzelfde bewustwordingsactie gestart. De campagne Surf op Safe moet het vertrouwen in het elektronische zakendoen bij particulieren en het midden- en kleinbedrijf vergroten.

Volgend jaar verwacht KPN meer van deze pilots te kunnen opzetten. Het bedrijf stelt dat dan een groot aantal ministeries en financiële instellingen proeven zullen opstarten met de gecertificeerde elektronische handtekening binnen de eigen organisatie.

Deel dit bericht

2 Reacties

Steef van Berkel

Hele mooie actie van de KvK. Altijd goed dat ze vooruit willen. Het zou nog mooier zijn als de KvK het mogelijk maakt dat ze hun facturen middels een automatische afschrijving incasseren. Dat is een stuk minder ingewikkeld maar wel zo klantvriendelijk.

Roelof Roos

Ik vind dat hier niet hard genoeg wordt nagedacht. Iedere keer moet ik weer zo'n uittreksel regelen, veel instanties vragen om een recent uittreksel, iets wat iedere keer weer geld maar vooral tijd kost. Waarom zet de KvK de uittreksels niet gewoon on-line zodat iedereen deze beveiligd (via SSL) kan bekijken? Een relatief heel eenvoudige toepassing in vergelijking met wat ze nu aan het doen zijn. Dan hoeven ondernemers niet steeds meer die uittreksels te regelen en door te sturen. Iedereen die zo'n uittreksel nodig heeft, kijkt gewoon zelf even. Voor de ingeschrevene eenvoudiger, voor de partij die het uittreksel nodig heeft eenvoudiger en voor de KvK eenvoudiger. Want de KvK is er toch niet om het iedereen moeilijker te maken en ondernemers op kosten te jagen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond