Deel dit artikel
-

Lastminute.com na goede resultaten: winst binnen een jaar

Internetreisbureau Lastminute.com wist de resultaten in het eerste kwartaal te verbeteren, het nettoverlies liep terug met negen procent. Met dit resultaat sluit Lastminute.com zich aan bij collega's als Expedia.com en Ebookers.com , die in het eerste kwartaal ook goed presteeerden. Lastminute.com verwacht volgend jaar winstgevend te zijn in Engeland en Frankrijk.

Uit diverse onderzoeken – Forrester, Pro Active International, Blauw, Multiscope- blijkt dat internetters steeds meer de weg weten te vinden naar online reisbureaus. Wat omzet betreft laten online reisbureaus andere sectoren al achter zich, zegt Forrester over de Amerikaanse markt en Blauw over de Nederlandse markt. Die opmars is recent ook terug te zien in de bedrijfsresultaten van drie grote online reisbureaus. Ebookers.com wist het verlies terug te dringen en was positief over het behalen van winstgevendheid in uiterlijk het eerste kwartaal van volgend jaar. Eerder maakte Expedia.com bekend dat het al winstgevend is, eerder dan analisten hadden verwacht.

Gisteren liet Lastminute.com weten dat het een nettoverlies heeft geleden van 10,6 miljoen pond, ongeveer negen procent minder dan in het voorgaande kwartaal en ruim drie procent minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzet van 27,8 miljoen pond betekent een stijging met 37 procent ten opzichte van het voorafgaande kwartaal en bijna een vervijfvoudiging in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Verder zag het bedrijf kans de burn-rate in het eerste kwartaal met eenvijfde te verminderen tot een bedrag van 9,1 miljoen pond, en wist het meer bezoekers over te halen een reis te boeken. De conversie, het aantal bezoekers dat een aankoop doet, steeg van negen procent in het vorige kwartaal naar elf procent.

Lastminute.com behaalt de meeste omzet – tachtig procent – in Frankrijk en Engeland. "Alle echte doelstellingen voor retail – waaronder sales, conversie en bruto marge (bruto winst als percentage van de omzet, JH) – wisten we ook dit kwartaal weer te verbeteren", verklaarde chairman Allan Leighton van Lastminute.com. "Daarom verwachten we dat we in Frankrijk en Engeland binnen een jaar winstgevend zullen zijn." Met een kaspositie van 62 miljoen pond denkt Lastminute.com geen moeite te hebben de periode van een jaar te kunnen overbruggen.

Martha Lane Fox, mede-oprichtster en leidinggevende bij Lastminute.com, <a href="
http://emerce.nl/archives/magazine/mei2001/newbusiness/12465.html” target=”_blank” class=”news-text”>vertelde overigens recent tegen Emerce dat winstgevendheid nog dit jaar bereikt zou worden.

De Wall Street Journal en BBC maakten melding van ontslagen bij Lastminute.com. Om de operationele kosten terug te dringen en daarmee sneller tot winstgevendheid te komen zou vijftien procent van het personeel (vijftig mensen) worden ontslagen. Ontslagen zouden gaan vallen in secundaire markten, waaronder Nederland. Bij Lastminute.com was niemand bereikbaar om dit bericht te bevestigen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond