Deel dit artikel
-

Lifedrive reddingsboei voor Palm

De Lifedrive, zoals de nieuwe handheld van Palm heet moet het bedrijf gaan redden. Palm heeft te lang allerlei apparaten zoals de iPod en andere draagbare mediaspelers genegeerd en aan de businesszijde de Blackberry. De naam die Palm voor zijn nieuwe handheld heeft gekozen, lijkt hierdoor meer dan symbolisch.

Met het apparaat kan behalve gemultitasked ook naar muziek geluisterd worden en kunnen filmpjes worden bekeken. Verder kan men er het internet mee op. Hiermee hoopt Palm de aansluiting met de markt weer te vinden. Kenners twijfelen er echter aan of dat gaat lukken.

De LifeDrive gaat in de VS 499 dollar kosten en heeft een 4 GB harddisk en verder Bluetooth en wifi-mogelijkheden, zo schrijft C/Net. Palm dat eigenlijk altijd als een zakelijk product bekend stond, lijkt met de Lifedrive ook consumenten aan te willen spreken. Palm wil dit echt doen zonder al te veel te tornen aan de pda-capaciteiten.

Toch denken kenners dat Palm het nog heel moeilijk gaat krijgen als het het daadwerkelijk wil gaan opnemen tegen apparaten als de iPod van Apple en tegen de Sony PSP. Palm heeft nauwelijks naam gemaakt op de consumentenmarkt.

Palm vergelijkt de Lifedrive zelf qua functionaliteit het liefst met een pc. Het zou zelfs een goed alternatief kunnen zijn voor de laptop, denkt Palm. Zo kan iemand behalve muziek luisteren, filmpjes bekijken ook bij Microsoft Office, zijn mail checken en Excel-spreadsheets bekijken. Vraag is of de gebruiker hier wel op zit te wachten. Voorlopig lijkt het allemaal wishfull thinking.

Kenners wijzen er namelijk op dat veel gebruikers van consumentenelectronica en gadgetfreaks juist voor een bepaald apparaat kiezen omdat deze in een ding goed is. Zo is de iPod ideaal om muziek op af te spelen en PSP om spelletjes op te spelen. Overigens zegt Palm met de nieuwe pda niet eens op zoek te zijn naar nieuwe klanten. “We richten ons vooral op mensen die al een Palm hadden en die aan een upgrade toe zijn,” aldus een productmanager van Palm.

Deel dit bericht

2 Reacties

Jean-Paul Horn

Sorry, maar dit is wel een heel erg gekleurde berichtgeving. PalmOne richt zich met de Zire-serie al sinds een paar jaar op de consumentenmarkt en is daar zelfs zeer succesvol. De Zire m150 is en was zelfs een van de meest succesvolste pda's van de laatste paar jaar, omdat het de eerste, volwaardige pda was die onder de 100 dollar werd verkocht. Ook de Zire71 en later de Zire72 – beiden modellen met ingebouwde camera – mogen zich onder populaire belangstelling rekenen bij consumenten.In de Benelux zijn de marktcijfers ietwat afwijkend gekleurd door de grote booming markt van pda's met gps-functionaliteiten (lees: PocketPC's met TomTom Navigator), maar in de rest van Europa en in de US is palmOne nog steeds marktleider met het volledige productgamma van Zire-, Tungsten- en Treo-modellen. De LifeDrive is hier een logisch vervolg op.

roy

De vergelijking met ipod slaat vooralsnog nergens op, omdat je met de ipod uitsluitend muziek kunt spelen. De photopod doet het ook niet goed, zover ik het begrijp. De Videopod komt ergens dit jaar, maar is er nog niet en zal de gebruiker ook wel weer aan een platform binden.  De PSP vind ik een heel goed ding, maar zonder hacks doe je daar ook nog niet zo heel veel meer mee dan gamen. Voor het overzetten van een film heb je aanvullende software nodig om het formaat goed te krijgen. Qua storage houdt de PSP het tot op heden bij 1 Gb sticks. Ondanks de naam is de UMD geen open standaard en zakelijk kun je nog helemaal niets met de PSP. Als gamemachine vind ik hem nog dagelijks geweldig! Met de LD is dat wel een heel ander verhaal. De Lifedrive kan makkelijk de eerste tablet worden die echt gebruikt gaat worden. In tegenstelling tot die XP dingen is ie niet groot en zwaar (duidelijk nadeel van die XP tablet pc's) en de meeste business software is er voor Palm beschikbaar. Batterijverbruik is bij Palm altijd onder controle, dus zal ook hier wel goed zitten (niet als je doorlopend video gaat kijken op dat ding natuurlijk). Zit een goede (geen briljante) browser bij, dus ook qua onlne applicaties kom je met WiFi best een eind. In vergelijking tot een low end tablet is hij heel goedkoop … nu worden in minder rijke landen (Zuid Amerika bijvoorbeeld) de Tungsten E/E2 en 5 al als vervanger voor notebooks gebruikt worden, dus ook daar kan de LD best een stukje markt pakken.  Qua marktpositie doen ze het in Nederland misschien gemiddeld, maar elders in Europa, de VS en Zuid Amerika is Palm gewoon marktleider. In de VS zijn de Treo's echt niet aan te slepen, dus ik ben het zeker met dhr. Horn eens dat het artikel de marktpositie van Palm geen recht doet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond