Deel dit artikel
-

LinkedIn-baas’ antwoord op crisis: ‘Ga ondernemen!’

Reid Hoffman, de oprichter van profielensite LinkedIn, heeft volgens hem de oplossing voor de financiële malaise. “Ga ondernemen, begin een bedrijf”, luidt zijn advies simpel.

In een ingezonden stuk op weblog Techcrunch.com en in de Washington Post geeft Hoffman drie tips aan particulieren en de overheid om economieën weer op gang te helpen.

Centraal in zijn betoog staat de stelling dat ondernemersgeest het tij kan keren. “Microsoft, MTV, CNN, FedEx, Intel, HP en Burger King zijn ieder van start gegaan tijdens een economische periode van teruggang. Niet ieder koffiehuisje hoeft uit te groeien tot Starbucks, maar het zijn wel lokale ondernemingen die lokale economieën drijven.

Het MKB is verantwoordelijk voor 45 procent van de salarissen in de private sector en zorgde voor 60 tot 80 procent van de nieuwe banen afgelopen tien jaar”.

De ondernemer, die particulier in 60 startende bedrijven investeerde, stelt voor dat het systeem van microkredieten ook in de westere samenleving worden geïntroduceerd. Kleine kredieten, van enkele tienduizenden euro’s, kunnen beginners al op gang helpen. Hoffman is mede-eigenaar van microkredietverstrekker Kiva, een bedrijf wiens nieuwe API’s op dit moment overigens tot de populairste behoren.

“Door particulieren en kleine bedrijven op gang te helpen, kan een innovatiegolf voor de langere termijn op gang worden geholpen”.

Daarnaast stelt hij dat de overheid tot op zekere hoogte met investeringsbedrijven moet investeren. Voor iedere dollar van een investeerder zou de overheid een dollar bij moeten passen. “Investeerders houden nu de hand op de knip. Niet door gebrek aan goede ideeën, maar ze wachten tot ze de meeste waarde voor hun geld krijgen. Ook zij, echter, wachten tot het moment dat de economie weer aantrekt”.

Foto: Joi (cc)

Deel dit bericht

6 Reacties

Ted

Die microkriediet-aanbieders doen net of ze heel sociaal en idealistisch bezig zijn, maar 9% is een ordinaire woekerrente

miriam

Geweldig!!!Eindelijk iemand die nadenkt. Misschien ligt hier een nieuwe taak voor maxima. Inplaats van in Afrika microcredietjes uitdelen, begin eens eerst in je eigen land.Fantastisch iniatief!!Waar kan ik me aanmelden?

Jeroen

@MiriamCheck http://twearn.com/mei.php Laatste week mei is nog plek en dan gaan we alweer naar juni!Dank voor je leuke reactie 🙂

Marc

Leuk initiatief maar de basis van de crisis ligt in de mentaliteit van de mensen en niet alleen in financiele constructies. De klant, burger etc. is verworden tot middel i.p.v. het doel. Een middel om het doel te bereiken namelijk share-holder value. Er wordt al jaren gesproken over het feit dat er meer aandacht moet komen voor alle stake-holders maar ja zoals Gordon Gekko in de film Wallstreet al zei. "Greet is goed Greet works" en op korte termijn met bonussen en dergelijke werkt het ook goed. Het is net een piramide spel. "Bonussen over de ruggen van de massa" dit heeft niets meer te maken met ondernemen en alleen als de mentaliteit verandert dan pas kunnen we constructief gaan bouwen. Vooralsnog is het veel oude wijn in nieuwe zakken kijk ook maar op http://www.pluspost.nl/sociaal-bankieren/3430

Ton van Houten

Ondernemen is nog minder makkelijk dan een huwelijk of een relatie !!!Makkelijker gezegd dan gedaan. Dek je wel in. Zorg dat datgene wat je reeds hebt opgebouwd in het leven, niet kunt kwijtraken. Hou er rekening mee dat banken een paraplu 'geld' geven als het zonnetje schijnt en dit snel terug willen hebben als het een bij u een keer 'regent'. Veel succes, de man heeft wel gelijk.

Wilma Wesseling

Eigen bedrijf beginnen ..oke , maar er zijn veel mensen die dat niet kunnen en gewend zijn voor de baas te werken… we kunnen ook zeggen dat werkeloosheid niet bestaat , het bedrijf houdt zijn werkers in dienst , de anders uitbetaalde uitkering , betaald door de staat gaat naar de werknemer , maar het arbeidsproces kan op deze manier gewoon door ! Man van de straat en minder romslomp/controles . Werk is er nml altijd ! We gooien arbeidscapaciteit weg en dat is de grootste verspilling die er is ! Anders denken en doen dus .

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond