Deel dit artikel
-

Maandelijks honderdduizenden gebruikers ‘weboffice’

Bedrijven als Google, ZoHo, JotSpot, 37Signals en het Belgische ContactOffice claimen dat er maandelijks honderdduizenden internetgebruikers hun respectievelijke online kantoordiensten gebruiken om lokatieonafhankelijk in te loggen op agenda, adresboek en tekstverwerkers.

"In totaal hebben we 350.000 gebruikers, onder wie 250.000 betalende klanten. Gemiddeld loggen ze drie keer per week in." Dat zegt Patrick de Schutter, de Vlaamse ondernemer die 7 jaar geleden ContactOffice oprichtte. Klanten kunnen in een veilige, online omgeving zakelijke gegevens als adresboek, agenda en bestanden beheren en bewerken. De ondernemer merkt groeiende belangstelling onder MKB'ers om dit soort basale IT-toepassingen uit te besteden.

Nauw samenwerken met klanten en freelancers

ContactOffice is een van de bedrijven die kampt om een aandeel van de markt voor online kantoortoepassingen. Bedrijven als TNT, Electrabel, universiteiten en brancheverenigingen uit verscheidene Europese landen gebruiken de digitale variant van het 'muurloze kantoor' onder private label. De openheid van het web stelt gebruikers in staat om direct samen te werken met belanghebbenden binnen en buiten de organisatie.

Met het Belgische product kunnen geen spreadsheets en tekstdocumenten online worden bewerkt. ContactOffice werkt echter aan een API-koppeling met Zoho.com, een Indiase producent van online kantoortoepassingen. Daardoor kunnen gebruikers via een technische omweg alsnog hun documenten direct bewerken. Wanneer de koppeling publiek beschikbaar wordt, is nog niet bekend.

Dat staat in het huidige exemplaar van Emerce Magazine (p. 54 e.v.), dat deze dagen verschijnt. Het artikel beschrijft tevens de huidige marktontwikkelingen en activiteiten van verscheidene marktpartijen.

Online gaat off line

Het Amerikaanse bedrijf 37Signals claimde vorige maand meer dan 1 miljoen geregistreerde gebruikers van zijn online diensten, Google Docs & Spreadsheets had eind 2006 430.000 unieke bezoekers en Cisco's WebOffice.com claimt 325.000 betalende gebruikers.

Gebruikers van de gehoste kantoortoepassingen besteden als het ware de zorgen over installatie, patchen en onderhoud uit aan een gespecialiseerde derde entiteit.

Een nadeel van online kantoortoepassingen is dat ze onderweg, op lokaties zonder breedband internettoegang, slecht tot niet gebruikt kunnen worden. Naar verluidt werken zowel Google als ZoHo aan technieken waarmee gebruikers hun online werk mee kunnen nemen naar en off line omgeving om dat op een later moment met het web te synchroniseren. Ook web browser Firefox wordt er technisch op voorbereid om als off line werktuig te worden ingezet, iets dat ook Adobe beoogt met zijn ontwikkelomgeving Apollo.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond