Deel dit artikel
-

Maandomzet per Skype-gebruiker: 13 dollarcent

Skype boekt voor het eerst een operationele winst, meldt eBay bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het voor 2,6 miljard dollar overgenomen belbedrijf blijkt vooralsnog een dure aankoop. Skype-gebruikers genereren ieder gemiddeld 40,3 cent kwartaalomzet voor eBay.

De dienst Skype zit nog in de beginfase van zijn levenscyclus, er moet geïnvesteerd worden in het verbreden van het aantal gebruikers en in de geluidskwaliteit van het belproduct. Daarmee zwakt eBay-bazin Meg Whitman de verwachtingen rondom Skype af tijdens de toelichting op de kwartaalcijfers. Dergelijke temperende geluiden waren afgelopen kwartalen regelmatig te horen als het ging over de financiële verrichtingen van Skype.

Het aantal geregistreerde Skype-gebruikers groeide afgelopen kwartaal met 25 miljoen tot 196 miljoen. Afgelopen anderhalf jaar groeide het aantal Skype-gebruikers ieder kwartaal met gemiddeld 24 miljoen.

Nog geen eurodubbeltje maandomzet per gebruiker

eBay meldt dat Skype voor het eerste winst boekt maar laat achterwege hoeveel dat is. Uit de detaillering van de kwartaalcijfers blijkt dat Skype in het eerste kwartaal van 2007 een omzet boekte van 79 miljoen dollar. Uitgespreid over 196 miljoen geregistreerde gebruikers is dat een gemiddelde omzet per klant per kwartaal van 40,31 cent, ruwweg 13 dollarcent per maand. Dat is nog geen dubbeltje in euro's.

De zogeheten arpu (average revenue per user) steeg met slechts 1 cent in het afgelopen kwartaal. Over het laatste kwartaal van 2006 bedroeg de gemiddelde kwartaalomzet per klant bij Skype nog 39 cent.

Jaargroei gebelde minuten: 11,6 procent

Behalve de omzetgroei mag ook de groei van het aantal gebelde minuten niet als 'explosief' worden omschreven. Het aantal minuten dat Skype-gebruikers onderling belden via de computer steeg in 12 maanden met 11,6 procent. Het aantal belminuten ging van 6,9 miljard in 2006 naar 7,7 belminuten in het eerste kwartaal van 2007.

Een aanzienlijk deel van die gebelde minuten betreft, vermoedelijk, Internationale telefoongesprekken.

Van alle gebelde Skype-minuten verloopt 16,3 procent via SkypeOut. Dat is een betaaldienst van de eBay-dochter waarmee bellers tegen een goedkoop tarief nationaal en internationaal kunnen bellen naar vaste en mobiele telefoons.

In het net afgesloten kwartaal belden Skype-gebruikers 7,7 miljard minuten onderling, van computer naar computer. Daarnaast ging er 1,5 miljard belminuten vanuit Skype naar een vast of mobiel telefoonnet ergens in de wereld. Daarmee komt de omzet per SkypeOut-minuut op 5,3 dollarcent.

Groei uit bedrijven en erotica?

Moederbedrijf eBay streeft ernaar om Skypes beldiensten nauwer te vervlechten met zijn andere producten: internethandel en elektronisch betaalverkeer. Tot op heden lijkt dat streven nog geen financiële vruchten af te werpen. Uit de kwartaalcijfers blijkt Skype nog geen substantiële bijdrage aan de omzet en winst te leveren, noch spreekt Whitman over de succesvolle integratie van Skype met andere eBay-diensten.

Mogelijk groeit komend kwartaal het aantal professionele Skype-gebruikers, en daarmee de omzet. Eerder deze maand introduceerde Skype een zakelijke versie van zijn belsoftware. Systeembeheerders kunnen de belsoftware zonder al te veel moeite installeren en onderhouden op meerdere machines tegelijk.

Daarnaast biedt Skype sinds kort een dienst waarbij een Skype-gebruiker geld kan vragen om gebeld te worden. Daarmee zouden bijvoorbeeld kleine, gespecialiseerde helpdesks geld kunnen innen voor klantvragen. Maar het is niet uitgesloten dat er middels videotelefonie erotisch getinte beldiensten worden aangeboden door thuiswerkers via Skype Prime.

eBay verhoogt omzetverwachting

Uit eBay's kwartaalcijfers blijkt dat het handelsbedrijf het zich kan veroorloven om zijn Skype-investering over een langere periode terug te verdienen. Skype droeg voor 79 miljoen dollar bij aan de totale kwartaalomzet van 1,8 miljard dollar. Het merendeel van de omzet, 1,3 miljard, is afkomstig uit transacties op handelssites als eBay, Marktplaats.nl en Shopping.com. En nog eens 439 miljoen dollar is afkomstig uit commissies uit Paypal-transacties.

De nettowinst kwam over het eerste kwartaal van 2007 52 procent hoger uit dan de kwartaalwinst vorig jaar, op 377 miljoen dollar. De omzet van 1,8 miljard dollar hield een jaarstijging van 27 procent in. In totaal werd er via eBays platformen voor 14,3 miljard dollar aan artikelen en diensten verhandeld door consumenten en bedrijven onderling. Dat is een toename van 14 procent, maar betekent ook een lager dan gemiddelde groei over de afgelopen jaren.

eBay verwacht over heel 2007 een omzet te realiseren van tussen de 7,2 en 7,45 miljard dollar, een verhoging van de verwachtingen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond