Deel dit artikel
-

Maps en iBooks op vernieuwd MacOS X

Maps en iBooks zijn de nieuwe apps op OS X Mavericks, de nieuwste systeemsoftware voor MacBooks en iMacs, die in het najaar zal verschijnen.

Een evaluatieversie van OS X Mavericks is vandaag voor ontwikkelaars uitgebracht. De alweer tiende belangrijke nieuwe versie bevat 200 nieuwe mogelijkheden.

Maps en iBooks bieden min of meer dezelfde mogelijkheden als op iOS. Met Kaarten kan men bijvoorbeeld op de Mac een route plannen en deze direct naar een iPhone versturen.

Naast Kaarten en iBooks introduceert Apple tags en tabbladen in de Finder. Met tags kan men bestanden op de Mac of in iCloud overzichtelijk ordenen. Zo kun je weergave voor elk tabblad afzonderlijk aanpassen, bestanden van het ene naar het andere tabblad verplaatsen en de Finder zelfs schermvullend met meerdere tabbladen weergeven.

De software belooft zuiniger te zijn, met name bij gebruik van de nieuwe versie van Safari. Het geheugenbeheer wordt verbeterd. Zodra het geheugen van de Mac vol dreigt te raken, worden gegevens die je niet gebruikt automatisch gecomprimeerd.

Ook wordt het gebruik van meerdere beeldschermen ondersteund. Per scherm kan voor een andere omgeving worden gekozen. De menubalk en het Dock zijn op elk beeldscherm beschikbaar en je kunt zowel programma’s in vensters als schermvullende programma’s op elk beeldscherm uitvoeren, zonder dat hier enige configuratie voor nodig is. Ook is Apple TV of een willekeurig HDTV televisie als tweede scherm te gebruiken.

Mac-gebruikers kunnen OS X Mavericks in het najaar downloaden in de Mac App Store. Niet bekend is wat het gaat kosten.

Het nieuwe OS werd aangekondigd samen met nieuwe hardware, die niet verwacht was. Een nieuwe MacBook Air heeft een nieuwe batterij die de hele dag meegaat, Intel Core-processors van de vierde generatie, 802.11ac Wi-Fi en flashopslag die volgens Apple tot 45 procent sneller is dan de vorige generatie. De 11-inch modellen hebben twee keer zoveel opslagcapaciteit en de 13-inch modellen krijgen een lagere instapprijs. De MacBookAirs zijn direct verkrijgbaar.

De meeste aandacht trok echter een geheel nieuwe versie van Mac Pro, Apples krachtpatsercomputer die vooral opvalt door de ronde vorm, alsof het een klein formaat droogtrommel betreft. De computer – verkrijgbaar in de nabije toekomst – krijgt Xeon-processors, twee grafische processors, Thunderbolt 2, flashopslag op basis van PCIe en ECC-geheugen. De compacte behuizing is 25 centimeter hoog.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond