Deel dit artikel
-

Marktaandeel Symbian groeit harder dan Microsoft

Het Engelse Symbian, dat software ontwikkelt voor 'smartphones', wist in het vierde kwartaal zijn marktaandeel aanzienlijk meer te vergroten op de EMEA-markt dan Microsoft. Dit zegt het Britse onderzoeksbureau Canalys.com, dat tevens constateert dat HP de macht heeft gegrepen op de markt voor handhelds.

Het softwarebedrijf Symbian is opgezet door fabrikanten van mobiele telefoons en handhelds, waaronder Nokia, Panasonic, Psion, Samsung, Siemens en Sony Ericsson. Symbian ontwikkelde een open standaard besturingsprogramma voor mobiele telefoons die gebruik maken van dataverkeer.

Ook Microsoft ontwikkelde software voor smartphones, maar het aantal partners waar het tot op heden mee samenwerkt is geringer dan de klantenlijst voor Symbian. In Europa zijn er telefoons met het Microsoft-besturingsprogramma beschikbaar van Motorola en Orange. Daar kan Symbian al zijn aandeelhouders tegenover stellen, waaronder Nokia, de grootste leverancier van mobiele telefoons wereldwijd.

Het aandeel Symbian op de EMEA-markt voor 'smartphones' bedroeg eind vorig jaar 57 procent, tegenover 39 procent een jaar eerder, aldus onderzoek van Canalys.com . Microsoft zag zijn aandeel toenemen van 24 procent eind 2002 tot 25 procent aan het eind van vorig jaar. Tegenover Reuters zegt een woordvoerder van Microsoft dat de cijfers van Canalys.com kloppen. De groei van Symbian houdt volgens het onderzoeksbureau verband met de lancering van enkele telefoons voorzien van Symbian door Nokia, met deze telefoons heeft Nokia een sterke positie op de Europese markt. Verder droegen de introductie van twee nieuwe Sony Ericsson telefoons en de N-Gage van Nokia bij aan de groei van het marktaandeel Symbian binnen het EMEA-gebied (Europa, Midden-Oosten en Afrika).

In het vierde kwartaal van vorig jaar verkochten alle leveranciers gezamenlijk ruim 2,2 miljoen smartphones in het EMEA-gebied. De grootste leverancier van 'smartphones' was Nokia, met een marktaandeel eind vorig jaar van 78 procent (1,7 miljoen verkochte telefoons), een jaar eerder was dit nog 84 procent. Het is met name Sony Ericsson (P900) dat marktaandeel wist te winnen, van 2,5 procent in het vierde kwartaal van 2002 tot 9,7 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Handhelds
Ook op de markt voor handhelds constateerde Canalys.com een stevige groei van ruim 55 procent tot 1,2 miljoen verkocht exemplaren. "Verkopers van handhelds, en in het bijzonder HP, trekken profijt van aantrekkende it-bestedingen. Sommige van de testen die tijdelijk stopgezet zijn tijdens de moeilijke tijden, ontwikkelen zich nu tot grootschaliger projecten", aldus Canalys.com.

HP zag in het vierde kwartaal van vorig jaar het marktaandeel voor handhelds in het EMEA-gebied groeien van 19,2 tot 32,9 procent. Het nam hiermee de koppositie over van Palm dat zijn marktaandeel zag wegzakken van 48,1 procent in het vierde kwartaal van 2002 tot 24,9 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar. Ook Sony verloor terrein. Medion groeide van niets tot 11 procent marktaandeel, de groep 'andere verkopers' zag kans beperkt terrein te winnen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond