Deel dit artikel
-

‘Massale besmetting Macs diende klikfraude’

De ruim 600.000 Macintosh-computers die zijn geïnfecteerd met het Flashback-trojan dienden maar één doel: verdienen aan klikfraude. Dat zegt de in Boston werkzame Nederlander Roel Schouwenberg van het Kaspersky Lab.

De besmetting die vorige week het nieuws domineerde was een soort wake up-call voor Mac-gebruikers die normaal nauwelijks hinder ondervinden van virussen en malware. De trojan stak in september 2011 al de kop op en deed zich voor als een installatiebestand voor Adobe Flash.

Schouwenberg, werkzaam bij het Russische antivirusbedrijf Kaspersky, zegt dat de malware maar één doel heeft: klikfraude, het moedwillig aanklikken van advertenties naast bijvoorbeeld de zoekresultaten van Google. Er zijn geen aanwijzingen dat de trojan is gebruikt voor het onderscheppen creditcardgegegevens, maar zoals met iedere trojan zou dat alsnog kunnen.

Vermoedelijk hoopten de fraudeurs de besmetting van Macs minder snel zou opvallen. Schouwenberg waarschuwt dan ook dat Apple beveiliging nu echt serieus moet nemen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond