Deel dit artikel
-

Mastercard: sms middel tegen creditcardfraude

Mastercard gaat sms inzetten als nieuw wapen in de strijd tegen creditcardfraude. Wie op het punt staat om met zijn creditcard een 'verdachte' transactie of aankoop te doen, kan volgens Mastercard een sms'je verwachten en moet vervolgens per sms verifiëren of de aankoop wel legitiem is. De dienst wordt in de loop van dit jaar waarschijnlijk ook in Nederland geïntroduceerd.

De internationale Mastercard-organisatie is voor de nieuwe dienst een samenwerking aangegaan met sms-dienstverlener mBlox. De laatste is gespecialiseerd in sms-diensten voor financiële dienstverleners en opereert vanuit San Francisco en vanuit Londen.

Het gaat om een wereldwijde deal tussen mBlox en Mastercard waarbij mBlox geïntegreerd wordt in Aristion, de fraudepreventietool van Mastercard. “Krijgt een klant een sms’je en laat hij weten dat er waarschijnlijk fraude in het spel is, dan kan de kaart binnen enkele minuten worden geblokkeerd,” zo belooft Mastercard.

De dienst wordt al in 'fraudegevoelige' gebieden als Oost-Europa en in Zuid-Afrika aangeboden, maar het is de bedoeling dat deze in de komende twaalf maanden ook wereldwijd aangeboden wordt. Mastercard adviseert banken die de kaart aanbieden (zoals bijvoorbeeld ABN Amro in Nederland) de dienst aan te bieden aan zijn klanten op basis van ‘opt in’, daarbij voorafgegaan door een uitgebreid registratieproces.

Met andere woorden: alleen mensen die door middel van 'opt in' aangeven dat ze gewaarschuwd willen worden als er het vermoeden bestaat dat er gefraudeerd wordt met hun creditcard, krijgen ook daadwerkelijk een sms'je van mBlox en Mastercard.

De sms-dienst wordt als eerste in Europa aangeboden. Creditcard-gebruikers in de rest van de wereld kunnen pas later met de dienst kennismaken. Dat Europa als eerste aan beurt is, komt volgens Mastercard en mBlox omdat daar meer mobiele telefoons in omloop zijn dan op andere continenten. De dienst komt op korte termijn waarschijnlijk ook naar Nederland. Op welke termijn kon de woordvoerder van Paysquare, dat Mastercard in Nederland vertegenwoordigt, nog niet vertellen.

Deel dit bericht

6 Reacties

Jos

Dat gaat niet werken. Heb laatst in de VS geprobeerd om een product te kopen middels SMS/Mastercard maar het SMSje is nooit gekomen. Heb dus ook niets gekocht……

Gerard

of ik snap het niet of de eerste reactie niet.Het gaat er toch om om een reactie te krijgen als er met JOUW kaart is gefraudeerd.Niet als je zelf fraudeert.

Jos

@ Gerard,Wat ik heb gedaan is het volgende: Via http://www.templatemonster.com een (digitaal) product gekocht. Geklikt op betalen per creditcard. Hierbij kreeg het verzoek om mijn mobiele nummer op te geven. Daar wordt een SMS naartoe gestuurd met een code. Als ik die code ingeef dan kan ik de transactie afronden. Maar die SMS kwam dus nooit dus ik heb niets gekocht. Überbeveiliging dus ;-) Overigens ging die transactie via een bedrijf in Amsterdam waar ze de telefoon niet opnamen dus toen ben ik er maar mee gestopt. Ik denk dus dat het probleem van "niet kunnen betalen" wellicht groter is dan fraude.

Rob

Jos, Er klopt iets niet aan je verhaal of je vertelt het niet goed. Als jij op het moment dat je iets koopt een telefoonnummer moet opgeven, heeft geen zin. Stel Ik heb jou kaart gevonden, koop iets online en daar moet ik mijn mobiele nummer opgeven. Dat doe ik dus vrolijk want ik heb een prepaid telefoon, niemand weet wie daar achter zit. Ik krijg een code via sms en geef deze in, hup transactie afgerond.Het werkt natuurlijk anders. Als je je eenmalig aanmeldt moet je je legitimeren en je mobiele nummer opgeven. Daarna is je mobiele telefoon je legitimatie geworden (tenzij natuurlijk en je telefoon en je creditcard wordt gestolen).

Gerard

Ik denk dat je gelijk hebt maar wat ik begrijp uit het artikel is dat ze weten dat je bepaalde bedragen aan aankopen doet en als er uitschieters zijn zoals tien keer op een dag krijg je zo`n mail.

Jos

@Rob: This credit card is not verified. When you press 'Send' we will send a text message to your mobile/cell phone instantly containing a verification code. You must enter this code on the next screen in order to verify this credit card and complete payment.  Via Moneybookers.com. Je hebt gelijk. Het is absurd. Ik kan inderdaad een eigen GSM nummer opgeven. GR. Jos

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond