Deel dit artikel
-

Media Lab Europe sluit de deuren

Media Lab Europe, een gerenommeerd onderzoekscentrum voor digitale technologie, gaat dicht. Dit maakte het Ierse instituut zelf bekend. Onenigheid tussen aandeelhouders MIT en de Ierse overheid over nieuwe financiering ligt eraan ten grondslag.

Media Lab Europe ging in 2000 van start en gold als een paradepaardje voor de Europese onderzoekswereld. Aandeelhouders waren het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Ierse overheid, die 35 miljoen euro investeerde. Media Lab Europe werd gevestigd in Dublin en groeide uit tot een onderzoeksinstituut met honderd onderzoekers, studenten en assistenten in opleiding.

Het onderzoeksinstituut was actief met eigen projecten, verrichtte onderzoek binnen Europees verband en werkte voor bedrijven. Tot de opdrachtgevers behoorden onder meer AOL, BT, Ericsson, Intel en Orange. Waardering voor enkele projecten van Media Lab Europe was er vorig jaar mei bij de 2004 Prix Ars Electronica in Oostenrijk.

In november vorig jaar gaf Media Lab Europe nog een demonstratie in Amsterdam van de eigen projecten waaraan studenten en onderzoekers werken. Het instituut was hiertoe uitgenodigd door opleidingsinstituut Amsterdam New Media Institute, waarmee gelijktijdig een samenwerkingsverband werd aangekondigd. In het World Trade Centre waren onder meer tuNa te zien, een methode om draadloos muziek met elkaar te delen, en Touch TV, een systeem voor datavergaring tijdens de uitzending van een sportwedstrijd.

Bij de start van Media Lab Europe spraken de Ierse overheid en MIT af dat het instituut na vier jaar op eigen benen moest staan. Vorig jaar werd in mei al een alternatief plan ingediend door Media Lab Europe, omdat het niet in staat was voldoende inkomsten te generen, zo meldde de organisatie in een verklaring afgelopen vrijdag.

Er werd verzocht om nieuwe financiering van de Ierse overheid en MIT, maar beide aandeelhouders konden hierover niet tot overeenstemming komen. Volgens de Financial Times was de Ierse regering om 10 miljoen euro gevraagd, de krant zegt dat zestig banen verloren gaan. Wanneer het onderzoeksinstituut de deuren sluit en wat er met de onderzoeksprojecten gebeurt maakte Media Lab Europe niet bekend.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond