Deel dit artikel
-

“Meerdere partijen geïnteresseerd in Oxxio”

Energiebedrijf Oxxio was met meerdere partijen in gesprek voor een overname. Dit zegt directeur Erik de Heus. Gisteren werd bekend dat het Britse Centrica voor 137 miljoen euro Oxxio overneemt. De beursgang van Oxxio is nu van tafel, aldus De Heus.

Al enige tijd maakte Oxxio zich op voor een beursgang. Eind vorig jaar kwam de wens voor het eerst aan het licht, toen het bedrijf nog Energiebedrijf.com heette. Twee banken (oa ING) waren al aangezocht om dit jaar te helpen met de beursgang. Die plannen zijn nu van tafel. “Nee, een beursgang komt er niet meer”, zegt De Heus. “Die noodzaak is komen te vervallen door de overname. Centrica is zelf beursgenoteerd.” Over een eigen notering op termijn wordt nog niet gesproken, aldus De Heus.

Oxxio, dat gevestigd is in Leusden en 95 werknemers telt, zal ‘een volledig zelfstandige identiteit blijven’, aldus De Heus. “Er zijn natuurlijk gebieden waarop er waarde toegevoegd kan worden, zoals met het regelen van de bankgaranties voor de inkoop van energie. Op dat vlak zullen we samenwerken. Op andere gebieden verwacht ik dat er incidenteel samengewerkt zal worden.”

Centrica is de grootste energieleverancier op de Britse thuismarkt, maar staat daar onder druk. In de eerste vier maanden van dit jaar verloor het bedrijf 382 duizend huishoudens als klant. Om toch verder te kunnen groeien kijken de Britten nu naar het Europese vasteland. In Spanje is Centrica al actief en in België heeft het via een joint-venture (Luminus) met vijf plaatselijke aanbieders 800 duizend klanten. “Het is zeker de bedoeling dat verdere uitbreiding in Europa via Oxxio gebeurt”, zegt De Heus. “Maar hoe dat eruit gaat zien kan ik nog niet zeggen. Daar zullen we de komende maanden verder invulling aan geven.

Er waren ook andere gegadigden voor Oxxio, aldus De Heus. “We waren met meerdere partijen in gesprek. Details hierover kan ik niet geven, daarover zijn afspraken gemaakt met Centrica.” Alle aandelen zijn overgegaan naar Centrica. Naast grootaandeelhouders Newion en NeSBIC (investeringsmaatschappijen), profiteren ook de werknemers met aandelen mee, zij hadden 9,9 procent van het aandelenkapitaal in handen. De overnamesom van 137 miljoen euro is wel gebonden aan toekomstige prestaties van Oxxio. “Over deze voorwaarden kan ik geen uitlatingen doen”, zegt De Heus.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond