Deel dit artikel
-

‘Meeste bedrijven hebben geen idee van social media’

De meeste grote bedrijven met veel directe klantrelaties hebben geen idee hoe ze moeten omgaan met social media als Twitter, Hyves en discussiefora. De eigenaren van de bekende communities Mobilyz en MyCE slaan de handen ineen.

Ze richten het bedrijf Insided op en brengen hun respectievelijke sites en communities onder bij het nieuwe bedrijf. De helft van de tijd gaat naar het onderhoud van de eigen sites, de helft van de tijd gaat nu naar de twee klanten van Insided: T-Mobile Nederland en Blackberry-maker Research in Motion.

Directeur Robin van Lieshout: “We hebben zo veel kennis en expertise op het gebied van social media dat bedrijven ons regelmatig benaderden met de vraag hen te helpen. Om dat te formaliseren zijn we dit bedrijf gestart”. De eigen activiteiten zijn al winstgevend, stelt de jonge ondernemer zonder nadere specificaties te geven.

De focus van het nieuwe bedrijf ligt, in de woorden van Van Lieshout, op het aanbieden van communities voor de klant. “Die moeten klanten in staat stellen om met hun organisatie contact te leggen met hun eigen klanten. Daarvoor bieden we technologie, maar nog belangrijker zijn de diensten daar omheen. Wij weten kennen als geen ander de mechanismen achter online communities. Daar hebben we al meer dan tien jaar ervaring mee”.

Weinig grote bedrijven weten hoe ze een online discussie starten, moeten omgaan met felle kritiek of hoe ze het beste uit de afzonderlijke leden van de club kunnen halen.

Insided bestempelt zich als leverancier van ‘social CRM’. “Weinig bedrijven zijn bekend met de materie van social media”, laat staan het leggen en bouwen van klantrelaties via die kanalen. “Ze zijn nog maar net bezig met social media an sich en weten niet goed wat ze ermee moeten.

Wij bieden in de basis een discussieplatform, vaak een forum, waar een bedrijf op zijn eigen domein contact kan leggen met klanten. Nog belangrijker is dat klanten met elkaar contact kunnen leggen voor tips en met vragen. We zie de community van onze klanten als een brug naar de andere social media. Er zijn immers al talloze fora, andere online groepen en blogs. Via het eigen kanaal kan een bedrijf in ieder geval zijn eigen stem laten horen. Daarnaast hebben leden van die community ook gegarandeerd direct contact met het bedrijf. Zeker voor brand ambassadors is dat belangrijker. Op die groep richten we ons”.

Het startende bedrijf richt zich specifiek op het bieden van communities met monitoring en bijbehorende technische analyses. Insided zegt desgewenst ook moderatiediensten te kunnen leveren. Behalve forumbeheer zitten er in het online dashboard ook beheeropties naar externe kanalen Twitter en Hyves.

“Door deze focus concurreren we niet met specialisten als Buzzcapture, Social Embassy of Radian6”.

Deel dit bericht

3 Reacties

Phileas Fox

Goede stap om de krachten te bundelen, beide partijen zijn zeer specialistisch en nemen nu samen een stap die 2 keer zo groot is. C2C klantenservice gaat met name dienstverleners die leunen op technologie (telecom, kabel, media) in de toekomst helpen om alles nog uitgelegd te krijgen.

Jaco van Wilgenburgh

Een mooie en goede ontwikkeling voor de maturity van Social Media binnen Nederland. Ik vind de SCRM claim wel een beetje kort door de bocht. Op zijn simpelst gezegd is SCRM toch het huwelijk tussen CRM en Social Media, en de link naar traditionele CRM komt in het stuk hierboven totaal niet terug. (voor de liefhebbers is er natuurlijk ook de uitgebreidere definitie van SCRM: "CRM is a philosophy & a business strategy, supported by a technology platform, business rules, workflow, processes & social characteristics, designed to engage the customer in a collaborative conversation in order to provide mutually beneficial value in a trusted & transparent business environment. It's the company's response to the customer's ownership of the conversation.")

Robin van Lieshout

@Jaco:Dank voor je reactie! Er valt inderdaad nog genoeg te doen op dit gebied. Misschien nog even ter verduidelijking: we claimen niet alle oplossingen rondom CRM en Social CRM te leveren, maar we zorgen wel voor integratie met bestaande (traditionele) CRM systemen en ook met externe Social Media. Kijk hiervoor bijvoorbeeld naar onze aanvullende modules producten koppelingen, CRM koppelingen en Webcare. Mooie definitie trouwens, die gebruiken we zelf ook op de website en in de white papers! 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond