Derp

Meeste fraudegevallen bij Fraudehelpdesk afkomstig van online

De landelijke Fraudehelpdesk heeft sinds de start twee maanden geleden, 164 fraudemeldingen binnengekregen. In totaal werden er 1200 incidenten geregistreerd, waaronder ook vragen worden gerekend.

De meeste meldingen van fraude waren afkostig van oplichting via webwinkels en online marktplaatsen. De 144 melders slachtoffers waren ‘goed’ voor een gezamenlijk bedrag van 65.000 euro.

Voor identiteitsfraude kwamen 3 meldingen binnen voor een totaalbedrag van 40.000 euro. Daarnaast waren er nog 7 gevallen van beleggingsfraude voor een bedrag van 615.000 euro.

Andere fraudegevallen, gingen over relatie-, erfenis- en loterijfraude. Hierbij was een bedrag gemoeid van 256.000 euro verdeeld over 10 melders.

In totaal zijn de slachtoffers in deze periode voor een bedrag van 1,6 miljoen euro opgelicht.

“Het meeste gaat over fraude via internet”, aldus Fraudehelpdesk-directeur Fleur van Eck. Alhoewel niet alle vastgelegde incidenten als fraude zijn te bestempelen. “Vaak zitten er ook civiele zaken bij, waarvan men denkt dat het om fraude gaat. “Maar fraude is wel het grootste probleem.”

Van Eck laat weten dat dit pas het topje van de ijsberg is. “We hebben te maken met een wereldwijde problematiek. Wij weten eigenlijk nog helemaal niks. Wij krijgen de partijen die weten dat ze slachtoffer zijn in beeld. Ik maak me meer zorgen over de partijen die het niet weten, of de partijen die wel met fraude te maken krijgen, maar het uit schaamte niet melden.”

De Fraudehelpdesk is door het ministerie van Justitie in het leven geroepen om de burger op dit gebied weerbaarder te maken en om fraude te voorkomen. Of het project zijn nut al heeft bewezen, die beslissng laat Van Eck graag over aan het ministerie. “Het project wordt nog geëvalueerd. We hebben natuurlijk ideeën genoeg om deze doelstellingen te halen, maar uiteindelijk geen miljoenenbudget.”

Ook wordt door de kleine ondernemer veel gemeld over het fenomeen acquisitiefraude. Om deze laatste vorm te helpen bestrijden is al bijna acht jaar het landelijk Steunpunt Acquisitiefraude actief. Voor marktplaatsfraude is reeds een speciaal meldpunt van de politie, in samenwerking met de online handelssite Marktplaats, ingericht. De Fraudehelpdesk werkt samen met dit meldpunt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug