Deel dit artikel
-

MeJane nieuwe filmhuursite in minimarkt

Internetvideotheken zijn nog geen succes, maar leverancier Maxx-XS probeert het nu weer met filmhuursite MeJane.com. ‘Betaalde downloads halen nu nog geen 1 procent van de totale videomarkt.’

Maxx-XS levert al zo’n vijf jaar de techniek achter betaalde downloads en streams van films en video’s op Nederlandse site, met name Leezy.nl, enkele sites van Sanoma-bladen en Casema, maar vorige week startte het bedrijf zelf een eigen internetvideotheek: MeJane.com. Een eigen portaal bleek nodig, vertelt directeur Joost Sanders, omdat er weinig klanten bij komen voor de ‘white label’-videodiensten.

In tegendeel: Casema is ook gestopt met de internetvideotheek, nadat eerder Planet en Tiscali de stekker uit hun betaalde filmportalen trokken. "Het is op deze manier niet rendabel genoeg, maar met de nieuwe site denken we weer een impuls te kunnen geven aan het online dvd’s huren. Wij  hebben het van alle initiatieven op dit gebied in Nederland het langst volgehouden", vertelt Sanders.

Krassen

Als promotie-actie biedt MeJane.com de komende maand bezoekers een kans van 33 procent bij een online krasspel waarbij een gratis film is te winnen. MeJane moet overzichtelijker en makkelijker zijn dan andere filmdownloadsites, hoopt Sanders. "Het grote verschil tussen een gewone videotheek en een downloadwinkel is dat je online minder in één oogopslag kan zien wat er allemaal te huur is. We proberen de vindbaarheid van de catalogus bij MeJane te verbeteren."

MeJane heeft volgens Sanders 1500 mainstream filmtitels en 1500 adultfilms. Die laatste categorie loopt bij de meeste internetvideotheken nog steeds het beste. MeJane moet zich volgens Sanders ook onderscheiden vanwege de hoge beeldkwaliteit, tot maximaal 1800 kbps, en Dolby Surround 5.1.

Piepkleine markt

De start van MeJane volgt na het stoppen van een serie andere Nederlandse filmhuursites. De laatste die stopte was Tiscali, waar gebruikers van de filmdienst nog tot 1 april hebben om hun prepaid-punten op te maken. De animo om tegen betaling een film te streamen of downloaden is nog erg klein, mede vanwege het beperkte aanbod. Zelfs Apple slaagde er dit voorjaar niet in zijn eigen beloofde aantallen films te halen in de huurafdeling van iTunes, vanwege de matige medewerking van de grote filmstudio’s.

Marktonderzoekbureau GfK Benelux houdt overigens nog geen cijfers bij over de online videomarkt, terwijl het dat wel doet voor de betaalde muziekdownloads in Nederland. Maar alles wijst erop dat de markt ook nog piepklein is. Sanders: "Ik schat het rond 1 of 2 procent van de totale markt." Bij de muziekdownloads is het 4 procent.

Voorschotten

Filmtitels van de grote filmstudio’s biedt MeJane.com nog niet aan. De Entertainment Retail Group, het bedrijf achter Videoland en MovieMax, sloot eind vorig jaar wel een deal met Warner en Sony over films voor zijn internetvideotheken, maar tot nu toe is het bij een handjevol films van deze maatschappijen gebleven.

Sanders zegt nog geen overeenkomst met Warner en Sony te hebben, alhoewel hij praat met enkele grote maatschappijen en distributeurs. "Maar ik wil geen deal maken waarbij ik een hoog voorschotbedrag moet neertellen."

Bij KPN mislukten de afgelopen jaren twee betaalde filmdownloadwinkels: die op de Breedbandportal en Planet Moviestream. Volgens Sanders hebben grote bedrijven vaak te grote verwachtingen over de te behalen omzet met het online verhuren van films. "Ook de investeringen die ze hebben gedaan waren vaak te groot om rendabel te kunnen draaien."

Distributeurs maken stap

Volgens Sanders ziet de toekomst voor de internetvideotheek er over enkele jaren wel wat rooskleuriger uit. Hij verwacht dat dan meerdere grote filmmaatschappijen meer bekende films sneller voor video-on-demand zullen aanbieden. Ook de grote Nederlandse distributeurs zoals AFilm maken naar verwachting volgend jaar de stap naar internet.

MeJane geeft gebruikers met een account aanbevelingen op basis van hun eerdere huurgedrag. Het is mogelijk een abonnement te nemen. Voor 15 euro per maand is het dan mogelijk maximaal tien films te kijken. "Een onbeperkt abonnement kan niet gezien de afrekening met de filmmaatschappijen." MeJane is ook beschikbaar via PCZapper en Windows Media Center.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond