Deel dit artikel
-

Microsoft lanceert Smart Phone

Microsoft heeft de aanval ingezet op Ericsson en Nokia met eigen systeemsoftware voor mobiele telefoons genaamd Smart Phone. De technologie, die dinsdag in Londen werd gelanceerd en een week geleden al aan een select gezelschap journalisten werd gepresenteerd, borduurt voort op Pocket PC, maar is specifiek ontwikkeld voor mobiele telefoons. Begin volgend jaar wil telecomaanbieder Orange de Smart Phone in Nederland introduceren.

Microsoft probeert al enkele jaren voet aan de grond te krijgen met systeemsoftware voor mobiele telefoons, maar moet opboksen tegen Symbian , het samenwerkingsverband van Ericsson, Nokia, Matsushita (Panasonic), Motorola, Psion, Siemens en Sony Ericsson. Tot nu toe hebben alleen kleinere fabrikanten als Sendo, Samsung, Compal en het Taiwanese bedrijf HTC, bekend van de XDA van O2 en HPQ's iPaq, een OEM-licentie met Microsoft.

Om het marktaandeel van Smart Phone te vergroten praat Microsoft op dit moment met een groot aantal telecomaanbieders. Orange is als eerste in Engeland begonnen met de verkoop, en in Japan zouden onder meer J-Phone en KDDI geïnteresseerd zijn.

De Smart Phone lijkt op Pocket PC, de systeemsoftware voor zakcomputers, maar ontbeert specifieke PDA-mogelijkheden, zoals mini-uitvoeringen van MS Word en Excel. Wel is Smart Phone uitgerust met Internet Explorer, MSN Messenger, Windows Media Player en een uitgebreide kalender die kan worden gesynchroniseerd met MS Outlook. Ook kunnen uiteenlopende toepassingen worden geïnstalleerd, zoals spelletjes of een programma dat PowerPoint-presentaties kan weergeven. Diverse fabrikanten hebben al programma's voor Smart Phone aangekondigd.

Telecomaanbieders kunnen de look & feel van Smart Phone naar eigen inzicht aanpassen en ook de functionaliteit uitbreiden. Zo biedt Smart Phone geen ondersteuning voor MMS, daarom hebben fabrikanten Sendo en HTC die zelf toegevoegd. De meeste telefoons zijn ook uit te breiden met applicaties die op multimediakaarten staan.

Vooralsnog heeft Smart Phone een harde dobber aan rivaal Symbian, die naar eigen zeggen met acht fabrikanten contracten heeft getekend. Alleen al in de komende maanden zullen zeker zestien verschillende mobiele telefoons met Symbian-software worden uitgebracht.

Deel dit bericht

1 Reactie

ReindeR Rustema

En het Palm OS wordt helemaal vergeten in deze opsomming. Het lijkt erop dat Microsoft dit keer vooral van het Palm OS aan het jatten is. Ze hadden slechter kunnen kiezen. Ondertussen zweer ik natuurlijk bij mijn Treo Handspring met Palm OS (nergens in een Nederlandse winkel te koop gek genoeg, alleen online).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond