Deel dit artikel
-

Microsoft maakt gehakt van Google schikking

Microsoft heeft flinke kritiek op de schikking die waakhond FTC gisteren met Google heeft gesloten. Het bedrijf noemt het besluit zwak en ongebruikelijk. Dat staat in een uitgebreide reactie van Microsoft-advocaat Dave Heiner.

Google heeft donderdag een schikking getroffen met de Federal Trade Commission (FTC) om een dreigende antitrust-rechtszaak af te wenden. Google gaat het aantal product-, restaurant- en reisbesprekingen, ook wel bekend als ‘review snippets’, in zijn zoekresultaten beperken. Klanten kunnen daarnaast eenvoudiger advertentiecampagnes verplaatsen naar reclamediensten van concurrenten. Google mag verder geen octrooizaken voeren om belangrijke vindingen van concurrenten te blokkeren.

Toch werd Google niet op alle punten terechtgewezen. Sommige acties van het bedrijf waren weliswaar agressief, maar de Amerikaanse wet werd niet overtreden, zo vond de mededingingsautoriteit.

Microsoft wijst onder meer op het feit dat Google zelf altijd heeft gepleit voor dataportabiliteit, het idee dat klanten hun gegevens mee kunnen nemen naar andere aanbieders. Maar Google verbood adverteerders tot nu toe om data buiten het eigen netwerk te gebruiken. Daardoor werd het voor adverteerders moeilijker om campagnes bij onder meer Microsoft (Bing) te draaien. In de schikking is dit nu wel geregeld, maar toch zijn er nog allerlei beperkingen. Het porteren van gegevens geldt alleen voor adverteerders uit de VS.

Google had ook beloofd dat het essentiële octrooien tegen redelijke tarieven ter beschikking zou stellen aan derden, maar die moesten volgens Heiner exorbitant hoge bedragen neertellen, tot wel duizend keer het bedrag dat anderen met grotere octrooiportfolio’s rekenden.

Volgens Heiner is het betreurenswaardig dat de FTC niet naar andere aspecten heeft gekeken, zoals het feit dat Microsoft geen YouTube-app voor zijn Windows Phone omgeving mag maken. Heiner vindt het ook vreemd dat Google zijn eigen diensten hoger in de zoekresultaten zet en dat kennelijk mag blijven doen. ‘Is Google Plus meer relevant dan Facebook? Zijn de reisdata van Google soms relevanter dan die van Facebook?’. Volgens Heiner worden de resultaten van Shopping door de zoekmachine van Google deels rangschikt op basis van hoeveel adverteerders betalen voor plaatsing. Het bedrijf had nou juist beloofd dat niet te doen.

Het goede nieuws is volgens Microsoft dat er nog steeds onderzoeken lopen en Europa Google strakker aan het lijntje zal zouden. Ook daar heeft Microsoft diverse klachten ingediend.

Deel dit bericht

8 Reacties

Dennis

Door dat agressieve Google+ gedoe, en het continue tracken van mijn internetverkeer ben ik al gestopt met gmail en overgestapt naar Outlook.com

Mario

Nou Dennis, maakt geen drol uit. Ook M$ volgt jou als een gek. Als je dan toch een mailservice wilt gebruiken zonder dat getrack, installeer dan een eigen service. Maar wat jij stelt is pure onzin. Of werk jij voor die toko?

Dennis

Mario, natuurlijk werk ik niet voor Outlook.com, maar ik begrijp inmiddels dat er hier op Emerce niet negatief gesproken mag worden over Google.

Dennis

En nogal vreemd dat jij mijn eigen ervaring als onzin bestempeld.
Tegenwoordig is het verplicht om een Google+ account te nemen wanneer je gebruik wilt maken van Youtube of Gmail en andere Google diensten. Waardoor Google in deze combinatie werkelijk alles van je bijhoudt, zoals welke zoekopdrachten je uitvoert, welke websites je bezoekt, welke video’s je bekijkt en met wie en en wat je e-mailt. En dit kan Microsoft niet.

Ronald

Nou Dennis, de diensten van Google worden voor de particuliere gebruiker geheel gratis aangeboden. In ruil daarvoor laten zij jou advertenties zien en houden ze bij wat je allemaal doet op hun websites. Fair enough lijkt me. En ook MS doet het, alleen dan in mindere mate.

Pietersen

@Ronald, dat is nu juist het probleem. Er zijn steeds meer mensen die het opdringerige en allesvanjewillenwetende gedrag van Google niet meer fair vinden. In mijn ogen weegt dit namelijk ook niet meer op tegen de voordelen.

Daan

Ook ik ben klaar met Google en hun services, Ik heb mijn account geheel verwijderd en overgestapt op Microsoft producten en services als Outlook.com

Suad

F*ck Microsoft. Google is veel beter in alle opzichten.
Google zoekmachine is veel beter als Bing. Bing steelt zelfs zoekresultaten van Google.
Google biedt ook gratis Android besturingssysteem en ga es na hoeveel Windows kost. Als je PC van 400 euro koopt gaat 100 euro naar Microsoft. Gelukkig is Microsoft niet dominant in de mobiele markt. Dan zouden de apparaten echt duur worden.
Microsoft steelt zelfs geld van de Android fabrikanten door geld te vragen voor verouderde patenten. En nu Google geld voor patenten vraagt gaan ze opeens huilen.
Ze zitten ook te huilen over de privacy terwijl zij die zelf ook schenden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond