Deel dit artikel
-

“Microsoft moet innovatieslag niet missen”

Microsoft moet oppassen de innovatieslag niet te missen in een tech-wereld waar vernetwerkte systemen en open source-software snel aan belang winnen. Dat stelt een analist van Merrill Lynch naar aanleiding van een kritisch essay van een onlangs vertrokken Microsoft-manager.

"Zonder effectieve strategie voor het tijdperk van vernetwerkte systemen verliest Microsoft de kracht die het in het PC-tijdperk heeft", stelt analist Steven Milunovich van de Amerikaanse zakenbank Merill Lynch in een recent rapport. De opmerkingen van Milunovich zijn een reactie op een essay van de deze maand vertrokken Microsoft-manager David Stutz.

Stutz, die bij het softwarebedrijf onder meer werkte aan de ontwikkeling van de Xbox, aan server-architectuur en peer-to-peer netwerken, noemt Microsoft "overdreven conservatief wat betreft zijn innovatie-strategie".Volgens Stutz beseft Microsoft onvoldoende dat software voor anderssoortige netwerken en netwerk-gebaseerde integratie de markt voor PC-specifieke applicaties vollledig zal overschaduwen. Hij wijst er op hoe Microsoft eerder veel te laat het belang van internet ontdekte.

Een andere zorg van Stutz is de omgang van zijn voormalige werkgever met open-source software. Microsoft moet wezenskenmerken van de open-source beweging – zoals de publieke samenwerking tussen programmeurs en het vermogen om snel te reageren op verandering – incorporeren in zijn eigen productontwikkeling, zo stelt Stutz. Microsoft moet zich niet ingraven tegen deze beweging, maar er voor open staan.

Vooral open-source software die draait op Windows zou wel eens een grote bedreiging voor Microsoft kunnen vormen, denkt Stutz. Software wordt steeds meer een commodity en open-source software is zeer geschikt voor klanten die maar een klein deel van Word of maar één fileserver nodig hebben, in plaats van een hele Office-suite of een heel Windows-platform. Stutz heeft de standpunten uit het essay naar eigen zeggen nog veel radicaler verwoord in een interne e-mail aan zijn oud-collega's in Redmond.

Ook Merrill Lynch -analist Milunovich sluit zich hier bij aan. Die pleit ervoor dat Microsoft anders omgaat met de open source-beweging en zichzelf opnieuw uitvindt. Daarmee sluit hij aan bij het groeiend aantal stemmen op Wall Street dat niet uitsluit dat open-source software op termijn de marges van Microsoft aan zal tasten.

Deel dit bericht

1 Reactie

$p@ce

Wist u dat het ENIGE waar Microsoft daadwerkelijk winst op maakt de Office- en Windows paketten zijn? AL HET andere waar MS zich in begeeft is vooralsnog verliesgevend. Waarvan akte.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond