Deel dit artikel
-

Microsoft steekt Windows Phone in nieuw jasje

Microsoft heeft zojuist in San Francisco de volgende versie van Windows Phone aangekondigd, de systeemsoftware voor smartphones. Nieuw is de ondersteuning voor HD schermen, spraak, turn-by-turn navigatie en draadloos betalen. Het addertje onder het gras: geen upgrade voor bestaande gebruikers.

Microsoft maakt haast met de software voor zijn smartphones, Windows Phone. Die draait op dit moment vooral op toestellen van Nokia, maar wordt links en rechts ingehaald door Android en iOS (Apple).

Windows Phone 8, niet te verwarren met Windows 8 voor tablets en pc’s, wordt daarom uitgebreid met een hoop nieuwe mogelijkheden. Zo is er voor het eerste ondersteuning voor schermen met een oplossend vermogen van 720p, evenals micro SD kaartjes en Near field communication-chips op toestellen waarmee draadloos betaald kan worden.

Geruchten dat Microsoft voortaan gebruik gaat maken van kaarten van Nokia’s dochter Navteq werden zojuist ook bevestigd. Onder meer kan, net als straks bij de iPhone, turn-by-turn navigatie worden geboden.

De software biedt ook betere bescherming tegen malware en sluit aan bij smartphones met krachtige multikern chips. Daarnaast wordt een nieuwe versie van Internet Explorer Mobile gelanceerd. Ook Skype zit (onherkenbaar) in Windows Phone 8.

Bestaande gebruikers van Windows Phone (laatste versie 7.5) kunnen niet opwaarderen naar versie 8.0, zij zullen een nieuw toestel moeten kopen.

Windows Phone was het eerste Microsoft product met de inmiddels bekende Metro gebruikersomgeving. Die wordt in de nieuwe versie gehandhaafd. De nieuwe systeemsoftware wordt in het najaar verwacht in toestellen van HTC, Samsung, Huawei en Nokia.

Deel dit bericht

6 Reacties

Marcel Joosten

Ik ben een fervent gebruiker van een Windows 7.5 phone en zie veel voordelen tov andere OS. Maar Microsoft laat nu haar early adopters in de steek door geen OS upgrade pad aan te bieden en dus mijn dure investering in een toestel in 1 keer te reduceren tot 0 euro. Dit snappen de andere OS leveranciers toch een stuk beter, met name Apple die haar oudere toestellen ook meeneemt in haar upgrade pad.

Mark Vletter

Je kunt opwaarderen naar 7.8 die gelijk is aan 8. Je krijgt alle mogelijkheden van 8 zonder nfc en duelcore code. Helaas kun je geen apps draaien die specifiek voor WP8 zijn gecompileerd. Ze laten je dus half in de steek. Over ondersteuning van WP7.8 in de toekomst is niets gezegd.

Mark

@Marcel: je bedoelt iOS5.1 op mijn iPhone 3GS die daardoor nu continue hangt is en zo traag als dikke *** door een trechter?
Ja, super! Bedankt Apple…NOT!

kaas

Dit artikel verteld maar maar de helft van de aankondiging van MS en is daardoor aan het hypen dat bestaande Windows Phone gebruikers in de steek worden gelaten. Niet erg netjes van Emerce.
Schrijf gewoon het volledige verhaal, 1 OS voor deskop, tablet, phones. Logisch dat dat niet gaat werken op bestaande phones. En toch krijgen die zelfs nog een update naar 7.8! met alle feat

Marcel Joosten

@kaas “Logisch dat dat niet gaat werken op bestaande phones” zeg je, maar ie zal maar Nokia heten en net de Lumia 900 met veel bombarie en marketinggeld in de markt gezet hebben, waar je (zakelijke) klanten er nu achter komen dat ze niet kunnen upgraden naar de nieuwe versie. Is op z’n minst gezegd niet netjes toch?

rik

@kaas, over de vele tik en taalfouten zullen we het maar niet hebben, maar IOS is tot twee toestellen terug gewoon te upgraden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond