Deel dit artikel
-

Miljardenaanslag dreigt voor Apple in Europa

Apple krijgt deze week te horen of het belasting moet betalen over de afgelopen jaren. De belastingaanslag kan oplopen tot miljarden euro’s.

In de loop van deze week publiceert de Europese Unie de resultaten naar een onderzoek van Apples belastingpraktijken. Die lopen onder meer via Ierland vanwege het gunstige belastingklimaat daar.

Europa heeft het idee dat Apple afspraken met de lokale autoriteiten heeft gemaakt om de belastingdruk te verlagen. Het gaat om de periode tussen 1991 en 2007. Zowel Ierland als Apple spreken dat tegen en stellen dat ze zich hebben vastgehouden aan het normale belastingregime.

Mocht blijken dat Apple en Ierland speciale afspraken hebben gemaakt dan kan Europa Dublin ertoe veplichten om belasting terug te vorderen over een periode tot maximaal tien jaar, aldus de Financial Times. De krant noemt de resultaten van het onderzoek bij voorbaat al ‘explosief’.

Veel internationale internetbedrijven gebruiken Ierland als schakel in hun financiële belastingketen. De uitspraak kan daarom ook eventuele gevolgen hebben voor bedrijven als Amazon, Facebook, Google, Paypal en Twitter mocht Europa besluiten ook hen onder de loep te leggen.

The Guardian weet op basis van interne bronnen te melden dat Apple schuldig is bevonden. Het betaalde gemiddeld minder dan twee procent belasting als gevolg van illegale staatssteun.

Vorig jaar constateerde de Amerikaanse senaat al dat Apple buiten Amerika vrijwel geen belasting heeft betaald in de vier jaar tot 2013. Het zou gaan om ontwijking van bedragen oplopend tot 44 miljard dollar.

Foto: Paolo Trabattoni (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond