Deel dit artikel
-

Miljoenenlening Reggefiber stimuleert glasvezeluitrol

Reggefiber heeft een lening van 285 miljoen euro binnengehaald. De lening komt van de Europese Investeringsbank en vijf commerciële banken en is bedoeld om de uitrol van glasvezelbreedbanddiensten verder te stimuleren.

"De Europese Investeringsbank erkent het belang van deze langetermijninvestering voor Nederland als kenniseconomie. De ontwikkeling van de volgende generatie breedband, in lijn met Europa’s 2020 strategie zoals beschreven in de Digitale Agenda, helpt Europa zijn concurrentiepositie te behouden en technologische innovatie te versterken", aldus Simon Brooks, Vice President van de Europese Investeringsbank en verantwoordelijk voor leningen in Nederland.

Reggefiber denkt dat het eigen model het voor telecomproviders en service providers mogelijk maakt om over twee jaar 1,3 miljoen Nederlandse huishoudens te voorzien van snelle breedbandtoepassingen. Dat past in het straatje van de Tweede Kamer, zij wil binnen 5 tot 10 jaar een landelijk dekkend glasvezelnetwerk. De EU wil dat in 2020 de helft van alle huishoudens toegang tot snel internet heeft. Dit terwijl bijna de helft van de Nederlandse consument het nut niet inziet van een breedbandverbinding van 50 Mbps.

Op dit moment is KPN bezig met pilots voor het leveren van diensten over glasvezelnetwerken in tien steden. De uitkomst van deze pilots worden gebruikt voor het bepalen van de snelheid en richting van de verdere glasvezeluitrol. Een joint venture tusen KPN en Reggefiber richt zich op de uitrol van Fiber to the Home-netwerken in Nederland. Alle glasvezelnetwerken van Reggefiber worden opengesteld voor KPN en andere dienstenaanbieders.

Reggefiber werkt met een open model dat tot meer concurrentie op de Nederlandse breedbandmarkt moet leiden.

De Europese Investeringsbank neemt de helft van de totale lening voor zijn rekening. Andere banken die meerwerken zijn ABN AMRO, BNP Paribas, Friesland Bank, ING en RBS.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond