Deel dit artikel
-

Mirabeau: opdracht voor OV-chipkaart

Webbureau Mirabeau heeft de opdracht gekregen om een aantal online systemen rondom de OV-chipkaart op te zetten. De opdracht omvat ondermeer een openbare website voor de reizigers, een besloten gedeelte voor diezelfde doelgroep en de online applicaties voor het callcenter. Mirabeau gaat na de realisatie tevens de hosting en het applicatiebeheer uitvoeren voor de diverse systemen, aldus het Amsterdamse bedrijf.

De OV-chipkaart is een plastic pasje van hetzelfde formaat als een bankpas en wordt (op termijn) de vervanger van treinkaartjes, strippenkaarten en abonnementen. De kaart bevat een chip waarop naar keuze een saldo in euro’s kan worden geladen, maar ook enkele producten van OV-bedrijven zoals bijvoorbeeld enkele reizen, retourtjes en abonnementen. Het systeem wordt in de komende jaren in Nederland ingevoerd. Vanaf het voorjaar 2005 kunnen de eerste reizigers beperkt gebruik maken van de OV-chipkaart in de regio Rotterdam.

Het systeem wordt ingevoerd door Trans Link Systems en de OV-bedrijven Connexxion, GVB, HTM, Nederlandse Spoorwegen en de RET. De uitgifte van de kaarten wordt verzorgd door TLS-Card Issuer , een dochterbedrijf van Trans Link Systems. De opdracht voor de online systemen is vergeven middels een Europese aanbesteding waarop Mirabeau had ingeschreven. De opdracht omvat minimaal 18 maanden ontwikkeling en realisatie en minimaal 36 maanden hosting, applicatie beheer en onderhoud.

De openbare website voor de reizigers zal voorzien in algemene informatieverstrekking over de OV-Chipkaart en updates geven rondom de invoering van het systeem. Het besloten gedeelte van de website zal gekoppeld worden op de centrale back-end systemen waar alle transacties worden bijgehouden. Ook de applicatie voor het callcentre wordt geheel web-based gerealiseerd door Mirabeau. Dit onderdeel wordt eveneens gekoppeld aan de centrale back-end systemen.

Daarnaast moet de website, volgens Mirabeau met een potentieel van 8 miljoen unieke reizigers op jaarbasis, uitgroeien tot een high-volume applicatie met de daarbij behorende eisen rondom stabiliteit en performance.

Deel dit bericht

3 Reacties

hgoor

Da's een mooie opdracht. Techniek en communicatie in dit geval. Wie levert het systeem (back-end) eigenlijk voor de chipkaart? Is dat ook een Nederlands bedrijf?

Peter de Vries

@Hgoor: zie http://www.eastwestconsortium.nl/  Eind 2003 verkoos Trans Link Systems het consortium East-West (met o.a. Accenture) voor de introductie van e-ticketing in het Nederlandse openbaar vervoer. East-West zal het hart van het systeem leveren en de implementatie verzorgen. Wereldwijd is dit het eerste e-ticketing en betalingssysteem voor openbaar vervoer dat landelijk wordt geïmplementeerd.

Egbert

Een mooie opdracht voor Mirabeau. Goed om te zien dat onze partners meespelen in de eredivisie. Chapeau voor deze mooie deal.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond