Deel dit artikel
-

Mobile Convention: zit er toekomst in NFC?

NFC wordt te veel door technologie gedreven, niet door consumenten. Dat stelt Dan Armstrong van Takashi die woensdag spreekt op Mobile Convention in Amsterdam. ‘NFC is als Bluetooth, wie vraagt er eigenlijk om?’

De eerste dag van Mobile Convention in de Amsterdamse Beurs van Berlage zal morgen volledig in het teken staan van mobiel bankieren en Near Field Communication (NFC). Adviseur Armstrong, jarenlang CTO van Rabo Mobiel, en daarvoor verbonden aan Telfort en Veronica Mobile, is er nog niet zeker van of consumenten NFC zullen omarmen. “Men vindt het wel cool, maar het voorziet nog in geen enkele behoefte. Wel is er enorm veel PR van grote bedrijven die het tegendeel suggereren.”

Op de NFC Solutions Summit van de Smart Card Alliance, vorige week in Californië, was er soortgelijke twijfel. En toch heeft de technologie onmiskenbare voordelen: het boarden van vliegtuigen met NFC kan in vijftien minuten, terwijl dat met barcodes veel langer duurt. Mobiel betalen daarentegen zal langer op zich laten wachten. ‘Klanten willen gemak en verwachten veiligheid’, benadrukte de CEO van het bedrijf Tyfone.

De technologie is er – onder meer in mobiele telefoons van Nokia, BlackBerry, Samsung en Microsoft – maar de software voor toepassingen vaak nog niet. Google Wallet is nog maar op enkele mobieltjes te vinden. Het neemt niet weg dat er mondjesmaat toepassingen komen. De winkels van AKO en See Buy Fly op Schiphol zijn de eerste locaties waar consumenten nu contactloos kunnen betalen. Dit jaar volgen steeds meer locaties elders in het land.

Vanaf komende zomer gaan ABN AMRO, ING en Rabobank vanuit hun gezamenlijke project Mobiel Betalen Nederland NFC-betalingen gefaseerd introduceren in Nederland. Leiden krijgt de primeur. Consumenten die een betaling tot 25 euro willen verrichten hoeven enkel hun bankpasje of telefoon over de kassa te zwaaien om geld te laten afschrijven.

Behalve Armstrong spreken onder meer vertegenwoordigers van PayPal, Visa, DLA Piper en NXP op de eerste dag van het tweedaagse congres.

Lees ook het achtergrondverhaal Het nieuwe ecosysteem van NFC, dat in het aprilnummer van Emerce (#121) verscheen.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Bas van der Veeken

Wie vraagt om Bluetooth? Iedereen met een carkit. In die zin niet te vergelijken met NFC.

Ik zou graag met telefoon / NFC betalen in de winkel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond