Deel dit artikel
-

“MSN best bezochte site 2003”

MSN.nl is dit jaar de meest bezochte site van Nederland, het neemt hiermee de koppositie over van Pagina.nl, de verzamelde dochterpagina's van Startpagina.nl. Dit zegt onderzoeksbureau Multiscope.

Mulitscope baseert zich in zijn jaarlijkse rangschikking van meest bezochte sites op het surfgedrag van een panel van 1500 internetters. Deze groep logt thuis in, surfgedrag op het werk is dus niet verdisconteerd in de jongste rangschikking.

De 100 sites die door dit panel in de periode december 2002 tot en met november 2003 het meest werden bezocht zijn vervolgens op maandbasis onder de loep genomen. Staat een site iedere maand in die top 100 dan eindigt deze hoger in de jaarlijkse rangschikking dan sites waarbij dat niet het geval is. De sites die het gehele jaar door het meest bezocht zijn worden vervolgens gerangschikt op basis van het gemiddeld aantal unieke bezoekers per maand.

De top drie van dit jaar bestaat uit MSN.nl, Pagina.nl en Google.nl. De laatste maakt binnen de top tien de grootste stijging door, het stond vorig jaar nog op de 6e plaats.

Grote sprongen voorwaarts in de rangschikking maken Marktplaats.nl (van 23 naar 7), Startkabel.nl (van 22 naar 8), RTL.nl (van 21 naar 10), eBay.nl (van 33 naar 14) en ANWB.nl (van 25 naar 15). De grootste daler is Telegraaf.nl, dat volgens Multiscope van de 8e naar de 16e positie zakte.

In zijn aanduiding van trends zegt Multiscope: "Nagenoeg alle grote krantensites zijn overgestapt naar een (gedeeltelijke) registratie. Dit maakt de drempel voor bezoekers wat hoger." In de top 20 van vorig jaar waren afgezien van de Telegraaf (zonder registratie) overigens geen krantensites te vinden, tevens blijkt de zonder registratie toegankelijke site Nu.nl, vorig jaar nog op de 14e plaats, uit de top 20 verdwenen.

De top 10 van 2003 is als volgt:

1 – MSN.nl (positie 2002: 2)
2 – Pagina.nl (1)
3 – Google.nl (6)
4 – Startpagina.nl (3)
5 – Ilse.nl (4)
6 – DeTelefoongids.nl (5)
7 – Marktplaats.nl (23)
8 – Startkabel.nl (22)
9 – Planet.nl (9)
10- RTL.nl (21)

De gehele top 20 is te vinden op de site van Multiscope .

Update:

Een alinea bleek de indruk te wekken als zou de daling bij de Telegraaf te maken hebben met de door Multiscope gesignaleerde trend van "een hogere drempel" voor dagbladsites vanwege het invoeren van registratie. Dat was niet de bedoelde strekking, de tekst is op dat punt verduidelijkt.

Deel dit bericht

5 Reacties

Pietje Puk

Tja … het blijft een populariteitspoll, niets meer en minder. Kom vooral veel in het nieuws dan zal het consumentenpanel eerder geneigd zijn naar je site toe te gaan, waardoor je weer een paar plaatsjes kan stijgen. Echt een kwantitatief bereiksonderzoek zal er (hopelijk) komen met het initiatief van het STIR .. Tot dan is het koffiedik kijken

Marcel Udo

Toch jammer dat er niet bij wordt vermeld dat het onderzoek van Multiscope alleen maar thuisgebruik meet. Veel sites, en met name de nieuwssites hebben het meeste bezoek tijdens kantooruren en worden dan ook meestal bezocht vanaf de werkplek. Op zich is het goed dat er wat gemneten wordt, maar neem dan svp wel de moeite om dat te vermelden in het nieuwsbericht.  — Terechte opmerking, dat het om thuisinternetters gaat stond inderdaad niet in de tekst. Het is inmiddels toegevoegd. Redactie EmerceJasper Houtman

Gijs van Dam

Uiteraard is msn.nl inmiddels de best bezochte site van Nederland. Aangezien deze site standaard als homepage ingesteld staat na installatie van een Microsoft OS en veel gebruikers niet de moeite nemen om dit te veranderen of simpelweg niet weten hoe ze dat zouden moeten doen.Zoals Microsoft in eerste instantie Internet Explorer in de markt gedrukt heeft door deze gekoppeld aan hun OS te verschepen, zo drukt Microsoft nu msn in de markt door dit als standaard ingestelde homepage te gebruiken.

Koos Koets

@gijs, en netscape heeft netscape.com , en opera opera.com, etc. Als een garage een auto verkoopt staat er boven het nummerbord toch ook de naam van de dealer, en dat is nog wel erger want dat kan je niet eens weghalen. Wat een gezeur om niets weer hier.

Rémy

Gezeur? Het feit dat MSN nr.1 is maakt dit heel belangrijk en had op zijn mist wel even genoemd mogen worden in het artikel. Aangezien dit kans groot is dat MSN.nl niet nr.1 zou zijn als dit alleen de mensen betrof die opzettelijk de site bezoeken. Ja, en Opera heeft Opera.com, Mozilla heeft Mozilla.com en Netscape heeft netscape.com. Maar wat heeft MSN met IE te maken (afgezien dat het hetzelfde bedrijf is)? Er staat maar één klein linkje naar de IE-site. Nou maakt Netscape zich hier ook schuldig aan, maar daar zie je toch iets meer links. Nou wil ik niet negatief zijn tenopzicht van Microsoft, immers als ik een bedrijf had zoals MS dan had ik uit marktingoverweging vast hetzelfde gedaan. Het is een hele goede zet om MSN.nl als 'defaultpage' te zetten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond