Deel dit artikel
-

MTV start met verkoop muziek via internet

Na RealNetworks en Microsoft maakt nu ook MTV bekend dat het zich gaat richten op online muziekdistributie. De muziekzender lijkt vooralsnog goede papieren te hebben, want het zegt eind deze maand al actief te zijn met muziek downloads, bovendien doen alle vijf grote platenmaatschappijen mee.

Eerder deze week maakte RealNetworks bekend dat het gaat samenwerken met AOL Time Warner, EMI Group en Bertelsmann. Ook Microsoft gaf aan dat het zich gaat richten op online muziekdistributie, via een dienst die het toevoegt aan MSN. Met MSN Music is het mogelijk om online naar verschillende muziekstations te luisteren. Muziek tegen betaling downloaden is vooralsnog niet mogelijk.

Tegen persbureau Reuters vertelde ceo Nicholas Butterworth van Viacom MTVi dat eind deze maand gestart wordt met verkoop van muziek via de websites van MTV en tevens VH1 . De vijf grootste platenmaatschappijen doen mee. Dat zijn naast de eerder genoemde drie ook Universal (onderdeel van Vivendi Universal) en Sony Music Entertainment.

Butterworth verwacht dat van vijftig procent van de artiesten die op MTV en VH1 te zien zijn ook muziek voor downloaden beschikbaar is. Het downloaden van een nummer kost tussen de 0,99 en 1,99 dollarcent, terwijl een compleet album tussen de 10,.98 en 18,98 dollar gaat kosten.

Eerder deze week hield Napster een protestdemonstratie naar Washington, waar de juridische commissie van de senaat vergaderde over online muziekdistributie. De opkomst viel tegen. Wel had de voorzitter van de commissie kritiek op de snelheid waarmee platenmaatschappijen werkten aan het betaald downloaden van muziek. Volgens hem mocht er meer vaart achter gezet worden. Een dag tevoren maakte RealNetwork een overeenkomst bekend, twee dagen later MTV. Met enige ironie concludeerde de voorzitter van de commissie al, na het bekendmaken van de overeenkomst rond RealNetworks, dat de commissie vaker bij elkaar moet komen, omdat dit blijkbaar de platenmaatschappijen wel aanzet tot haast.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond