Deel dit artikel
-

Muziekdownloads op 2 in Engelse markt

In de maand januari zijn er in het Verenigd Koninkrijk 150 duizend muziekdownloads verkocht, op cd-singles na is het daarmee het meest verkochte formaat voor een enkele muziektrack. MyCokeMusic, de Engelse downloadsite van Coca-Cola, verkocht in de eerste week 50 duizend tracks.

De cijfers over het aantal verkochte muziekdownloads zijn afkomstig van The Official Charts Company, samensteller van hitparadelijsten, waaronder de lijst met meest verkochte singles in het Verenigd Koninkrijk. OCC wil het aantal verkochte downloads meetellen in de lijst met meest verkochte singles. Eind vorig jaar begon OCC met het verzamelen van downloadcijfers voor een speciale ‘download hitparade’, later dit jaar dienen deze gegevens meegenomen te worden in de lijst met meest verkochte singles.

In de maand januari werden er 150 duizend downloads verkocht, aldus OCC. Een groot deel was te danken aan de start van MyCokeMusic, de downloadsite die Coca-Cola in Engeland startte samen met OD2, het downloadbedrijf dat is opgezet door Peter Gabriel. MyCokeMusic verkocht in de eerste week na de lancering 50 duizend tracks.

Het aantal verkochte cd-singles in het Verenigd Koninkrijk in de maand januari bedroeg ruim 341 duizend, waarmee het nog veruit het meest verkochte formaat is voor een bepaalde muziektrack. Engelsen prefereren inmiddels wel downloads boven dvd-singles en vinyl singles (waaronder 12 inch) en cassettes, aldus OCC.

Het illegaal downloaden eist echter zijn tol op de singlesmarkt, aldus de British Phonographic Industry in nieuwe cijfers over de muziekomzet. Het aantal verkochte cd’s steeg met 5,6 procent, de omzet steeg met 2,1 procent tot 1.1 miljard pond, aldus de BPI. Het aantal verkochte cd-singles daalde echter met 30,7 procent en de omzet daalde met 33,6 procent tot 64,4 miljoen pond.

“Paradoxaal genoeg zie ik alleen maar groei op de markt voor singles, maar helaas alleen via illegaal downloaden”, aldus BPI-chairman Peter Jamieson in een verklaring. “Wanneer we deze diefstal kunnen ombuigen in legaal downloaden, dan kunnen we snel een terugkeer zien van de gouden tijden voor singles.”

Gelijktijdig kwam Jupiter Research naar buiten met een studie naar de animo onder tieners om te betalen voor downloads. Hoewel jongens meer bezig zijn met downloaden en muziek op cd’s branden, geven meisjes meer uit aan muziek, aldus Jupiter na een onderzoek onder 1800 tieners in de leeftijd 13 tot 17 jaar. Tienermeisjes besteden 15 procent meer dan jongens aan muziek, bijna de helft van hen geeft meer dan 100 dollar per jaar hieraan uit.

“Afgezien van hun bestedingspatroon is een kenmerk van tienermeisjes dat ze voor het vinden van informatie over muziek en muziekgerelateerde zaken vertrouwen op internet”, zegt Juliana Deeks, analist bij Jupiter. “Bijna de helft leest online over muzikanten of bands. Meisjes zijn ook meer geneigd om internet te gebruiken voor het in streaming media beluisteren van muziek of het bekijken van video’s, en ze zijn tweemaal eerder dan jongens geneigd om online te zoeken naar informatie over concerten en tours van bands. De enige activiteit waar jongens eerder geneigd zijn om zich mee bezig te houden is het downloaden van muziek en het branden van cd’s.”




Deel dit bericht

3 Reacties

radja

het wordt hoog tijd dat iemand die figuren aanklaagt wegens smaad: muziek downloaden is ten eerste geen diefstal, en ten tweede niet illegaal. jammer dat emerce telkens weer meewerkt met deze misrepresentatie van de werkelijkheid. dus lang leve het legale gratis downloaden!

Theo

Downloaden zorgt voor enorm verlies van inkomen van allerlei mensen die in de muziekindustrie werkzaam zijn. Downloaden 'voelt' niet als diefstal maar is het wel zolang je er niet voor betaald. Veel van die verliezen zijn niet zichtbaar voor mensen ( jong en oud) die van muziek genieten. Of het nu om verlies van inkomsten gaat in de platenindustrie of verlies van banen. Dat downloaden gebeurt op grote schaal en dan krijgt het al snel de schijn dat het de normaalste zaak van de wereld is. Maar stel….uw product wordt nagemaakt en doorgegeven …..geachte kunstenaar, fotograaf, schrijver, adviseur, journalist, webdesigner… en zo kunnen we nog even doorgaan..wat doet u dan?

radja

downloaden zorgt voor minder inkomsten, dus niet voor verlies. je hebt het nooit gehad. downloaden is ook geen diefstal, omdat niets van eigenaar verwisselt. downloaden is bovendien normaal, net als opnemen van radio of TV. de software die ik schrijf mag gewoon gekopieerd worden, dat is logisch. Waarom zou ik het recht hebben om bepaalde vormen van gebruik te beperken? wat geeft de platenmaatschappij het recht om mensen in het gebruik te beperken? dat lijkt nu alleen geld te zijn, en daardoor wordt onze cultuur gegijzeld gehopuden. de platenmaatschappijen moeten niet zeuren als mensen van hun legale mogelijkheden gebruik maken, zeker omdat ze daar ook in de vorm van kopieerheffingen voor betalen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond