Deel dit artikel
-

MWC 2008: China Mobile gaat voor LTE

China Mobile, ’s werelds grootste aanbieder van mobiele telefonie, heeft zijn steun toegezegd aan Long Term Evolution (LTE), de gedoodverfde opvolger van HSDPA. Samen met Verizon en Vodafone wil China Mobile deze standaard gaan promoten.

LTE maakt theoretisch downloadsnelheden tot 173 Mbps mogelijk, vele malen meer dan de gemiddelde DSL verbinding. Op dit moment komen de snelheden overigens niet boven de 25 Mbps uit. Het Zweedse Ericsson demonstreert LTE deze week op het World Mobile Congress in Barcelona.

LTE heeft zware concurrentie van WiMAX en Ultra Mobile Broadband (UMB), technieken die evenzeer kans maken, maar niet kunnen voortborduren op de bestaande mobiele infrastructuur. Nokia ziet LTE dan ook als de enige serieuze 4G technologie, zo verklaarde topman Olli-Pekka Kallasvuo in Barcelona.

Alcatel-Lucent en het Japanse NEC hebben de handen ineen geslagen om vaart aan LTE te geven. De techniek zal vanaf 2009 ingezet kunnen worden, in elk geval in Japan. Maar Spring-Nextel en het Japanse KDDI geloven eerder in WiMAX, een standaard die aanvankelijk door Motorola, Intel en Samsung is ontwikkeld. Wereldwijd zijn er al meer dan 300 WiMAX proeven. UMB wordt vooral gepromoot door Qualcomm, maar heeft nog weinig steun gekregen.

Vodafone-topman Arun Sarin pleitte er overigens voor om WiMAX onder te brengen bij LTE. Technisch is dat volgens hem goed mogelijk en het voorkomt dat er weer een standaardenstrijd ontstaat.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond