Deel dit artikel
-

MeLoveRadio koppelt radio aan streaming

Een nieuw Nederlands muziekplatform wil on demand streaming en radio bundelen in een gratis product MeLoveRadio. Vandaag gaat de desktopversie live.

‘Mensen hebben behoefte aan een hybride vorm van radio, waarbij de kracht van broadcast gecombineerd wordt met de interactieve mogelijkheden van de streaming service partijen’, zo stellen de initiatiefnemers Reinier Hamstra en Maarten Rein in een persbericht.

MeLoveRadio fungeert eigenlijk als een schil voor bestaande streamingdiensten en radiostations in de vorm van een webapp. Later komen er apps voor mobiel en tablet bij. Luisteren kan naar elk willekeurig station. Zelfontwikkelde software herkent de muziek en de gebruiker die desgewenst opnieuw afspelen via een streamingdienst naar keuze, zoals Spotify.

MeLoveRadio is gratis te gebruiken. Het bedrijf hoopt te verdienen aan data die men wil verkopen aan radiostations en muziekmaatschappijen. ‘Wij brengen verschillende variabelen gedetailleerd in kaart, waaronder de waardevolle variabele muzieksmaak,’ zegt Rein tegen Emerce. “Denk bijvoorbeeld aan de koppeling tussen airplay (wat er op de radio wordt gedraaid) en muziekconsumptie. Zeer interessant voor marktonderzoeksbureaus en platenmaatschappijen. Maar uiteraard hebben we ook waardevolle gegevens voor de radiobedrijven zelf. Bijvoorbeeld het doelgroepverloop gedurende de dag of de populariteit van een plaat op een specifiek moment.”

Rein heeft zelf een achtergrond in radio. Eerder werkte hij samen met Talpas 538. Hij hoopt de dienst samen met Nederlandse radiopartners te kunnen exploiteren. Gesprekken over gemeenschappelijke exploitatie met de commerciële radiostations kwamen door de radiofusie van TMG en Talpa echter stil te liggen.

Het platform lijkt zich met het product wel in het grijze gebied van de naburige rechten te begeven. Rein zegt dat er geen juridische belemmeringen zijn om de streams van de stations door te geven. Hetzelfde geldt voor het aanbieden van streams van Spotify. “In feite speel je de nummers zelf af via een dienst naar keuze.”

Hij verwijst naar een uitspraak van het Europese Hof, dat eerder stelde dat voor het linken naar radiostreams geen licentiegeld hoeft te worden betaald. Daarbij ging het echter louter om inning van auteursrechten namens componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. De Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten (SENA) wil voor het doorlinken naar muziekwerken op internet alsnog geld vragen op basis van naburige rechten en heeft vorig jaar een rechtszaak aangekondigd tegen radiowebsite Nederland.fm die net als MeLoveRadio zenders aggregeert.

preview

Deel dit bericht

7 Reacties

Thom

Of je gebruikt het veel makkelijkere http://www.radioplanner.fm

Maykel

En dan een webapp met Flash ontwikkelen. Serieus?

Maarten

Ha die Maikel,

De mobiele applicaties evenals de html5 webversie zijn momenteel in de maak! Check voor nu MeLoveRadio op de desktop. Over een paar nummertjes dus ook op mobiel :-).

Marjolein

Super nieuwe dienst zeg,ik ben normaal gesproken geen radio luisteraar, maar heb hem nu de hele dag aanstaan via en dankzij MeLoveRadio. hopelijk komt de telefoon app er ook snel aan!

Robert

Heel leuk idee! Ziet er top uit

Maykel

Ok, thanks, zal eens in de gaten houden 🙂 Idee is verder goed.

joop

Geweldig, luister nu veel meer radio. Schitterend om je favoriete nummers op de radio vastgelegd kunnen worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond