Deel dit artikel
-

Nedap en Philips in Metro RFID Innovation Center

Nedap en Philips nemen deel aan een vandaag geopend Group RFID Innovation Center van Metro in het Duitse Neuss, niet ver van Keulen. Het gaat om een distributiecentrum van 1300 vierkante meter waar de nieuwste toepassingen op het gebied van rfid worden getoond.

Het Duitse concern Metro, het bedrijf achter ketens als Kaufhof en Cash & Carry, is al enige tijd erg actief op het gebied van rfid, en wil al per 1 november de technologie in zijn distributieketens toepassen. Zo’n twintig leveranciers, waaronder GlaxoSmithKline, Maggi, Procter & Gamble, Nestle, Gillette en Esprit, zullen vanaf dat moment hun pallets van rfid-abels voorzien.

In Duitsland zullen uiteindelijk zo’n 100 leveranciers aan het programma deelnemen, naast 264 vestigingen van Metro Cash & Carry, Real en Kaufhof. Daarmee is Metro het Amerikaanse warenhuis Wal-Mart voor, dat pas volgend jaar officieel met rfid begint. “Rfid geeft ons de mogelijkheid om veel beter op de behoefte van de consument en prijsontwikkelingen te reageren,” zo vertelde bestuurslid Zygmunt Mierdorf op een persconferentie.

Het demonstratiecentrum in Neuss zal meteen in de praktijk gebruikt worden. Metro heeft al langer een Future Store  in Rheinberg, waar eveneens rfid-toepassingen in gebruik zijn.

Het Nederlandse bedrijf Nedap, dat al geruime tijd anti-winkeldiefstalsystemen aan Metro levert, demonstreert in Neuss het gebruik van rfid in modewinkels. “We laten zien hoe je de bewegingen van kleding kunt volgen,” legt Peter Paijens, new business manager van Nedap, uit. “Je kunt dus precies zien hoe vaak een kledingstuk wordt opgepakt en teruggelegd. Ook kun je bij elk kledingstuk automatisch bijpassende kleding zoeken op een beeldscherm. Daarnaast kun je met een handlezer langs de rekken lopen en er meteen een jasje met de gezochte maat uit halen.”

Paijens zegt dat Metro in Europa vooroploopt met de ontwikkeling van rfid. “Je kunt echt merken dat vanuit de top van de onderneming is opgepakt. Grote ondernemingen als Metro hopen er forse kostenbesparingen mee te realiseren.”

Wat is rfid?
Dagelijks nieuws over rfid op de weblog van Emerce  

Dit artikel is voor premium abonnees . Log in of meld je aan!