Deel dit artikel
-

Nederland neemt deel aan initiatief voor Europese Cloud Federatie

Nederland gaat deelnemen aan een initiatief van de Europese Commissie om gezamenlijk de Europese cloudinfrastructuur te versterken: de Europese Cloud Federatie. De samenwerkingsovereenkomst is donderdag ondertekend door EU-bewindspersonen, waaronder staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat).

Gebruik en opslag van data zijn inmiddels een noodzakelijke basis voor bedrijven, onderzoekers, overheidsorganisaties en uiteindelijk ook consumenten.

Er zijn echter ook zorgen over voldoende grip op strategische en gevoelige data.

In Nederland zijn diverse initiatieven al aan de slag met het adresseren van kansen en het in kaart brengen van risico’s. Zo werkt de zogenoemde Online Trust Coalitie in publiek-privaat verband aan het vergroten van transparantie en vertrouwen in de cloudmarkt. Bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden werken daarnaast in de Data Sharing Coalition aan makkelijk, veilig en betrouwbaar datadelen tussen sectoren. Ook is vorig jaar, mede door het ministerie van EZK, de Nederlandse AI Coalitie opgericht om op dat specifieke thema samen te werken.

Ook andere EU-lidstaten werken aan het verbeteren van de cloudinfrastructuur. Zo is er het private Duits-Franse initiatief GAIA-X. Dat ontwikkelt standaarden om zo het aanbod van clouddiensten in Europa te verrijken.

Foto Florian Krumm (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond